Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 22:40

Како је откривен тунел испод суда у Подгорици и чему је служио

Филмска прича у Црној Гори. Откривање тунела који је водио од изнајмљеног стана до депоа Вишег суда у Подгорици отворило је многа питања. Бекство или крађа – опречне изјаве о циљу прокопавања тунела. Медији преносе да је тунел открила промаја.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Након информације да је обијен депо подгоричког Вишег суда, стигла је још шокантнија – откривен је тунел прокопан испод зграде суда.
Од депоа Вишег суда у Подгорици до изнајмљеног стана у Његошевој улици – то је дужина мистериозног тунела.
А у депоу суда, према наводима медија, налазило се: девет тона дроге, 400 комада оружја, муниција, експлозиви и списи.
Бекство или крађа Иако је Подгорица премрежена подземним тунелима, извршиоци су да би дошли до просторија суда морали да ископају и пробију зидове дебљине 70 до 80 центиметара, рекао је председник Вишег суда Борис Савић.
"Имамо сумњу да је мета био лак приступ суду и просторији за задржавање, јер се налази у непосредној близини просторије за задржавање", навео је Савић.
Демантовао је информације да било шта од документације у депоу суда у недостаје.
“Затекли смо помјеране предмете у депоу. Обављен је попис, готово ништа не недостаје, то смо увидјели. Констатовано је да су предмети испретурани. Информације да је нешто украдено нијесу истините”, истакао је Савић.
Терзић: Плашим се да ће истина бити другачија Ипак, шеф црногорске Управе полиције Никола Терзић није сагласан са тим.
"За разлику од предсједника Вишег суда, који је саопштио да готово ниједан доказ из депоа не недостаје, мислим да нико није уложио толики труд и напор због рекреације, иако бих волио да је он у праву, а да ја гријешим. Плашим се да ће истина бити другачија", рекао је Терзић.
Поручио је и да полиција чини све како би раветлила овај случај.
"Овај случај показује да људи с оне стране закона не мирују. Међутим, нека буду сигурни да не мирујемо ни ми и да ћемо их ускоро извести пред лице правде", поручио је Терзић.
Промаја открила тунел? Поједини црногорски медији преносе и да је тунел откривен сасвим случајно и то током пописа материјала у депоу, након увиђаја полиције и тужилаштва који су обавили због сумње да је тај магацин обијен.
Једна од запослених у суду пожалила се колегиници на паузи да "клима јако бије у просторији". Колегиница јој је, наводно, одговорила да ту нема клима уређаја, након чега су и открили да је промаја избијала из ископаног тунела, преноси портал Либертас прес.
Стан изнајмљен пре два месеца Стан из којег је прокопан тунел изнајмљен је пре два месеца.
Медији наводе да је ухапшен власник тог стана, али да се трага за особама које су га користиле.
Стан се налази у Његошевој улици наспрам зграде Вишег суда.
"За овакав подухват потребна озбиљна организација и финансијска средства" Да откриће оваквог тунела испод зграде суда личи на холивудски сценарио сагласни су и стручњаци.
"За овакав подухват је потребна организација, људство, озбиљна технологија и огромна финансијска средства", рекао је архитекта Џенан Колић за РТЦГ.
Указао је да изградња тунела подразумева планирање и добро познавање зграде суда и околине.
"Када кренете ископ потребне су вам координате, рецимо да не кренете ископ, а немате координате могли бисте да изађете на трг, а мислим да њима то није циљ него су перфектно одрадили посао. Свака машина која се користи приликом ископа преноси вибрације и те вибрације би осјетили сви запослени", додао је Колић.
Сви органи укључени су истрагу овог несвакидашњег случаја, а тунел је и главна тема заседања Бироа за оперативну координацију обавештајног безбедносног сектора која ће бити одржана у среду у Подгорици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.