Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 20:14

Туриста све више, како задржати квалитетан кадар

Туризму у наредним годинама, светске анализе предвиђају најбржи раст у односу на друге привредне гране. Све то у сенци недостатка кадрова, проблема са којим се суочавају готово све земље. Тема дводневног скупа који у Београду организују Унија послодаваца Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Међународна организација рада је управо како у таквим условима квалитетно угостити све већи број туриста.
Све туристе одликује иста особина - захтевност, било да су аранжман платили сто евра или неколико десетина хиљада. Они за свој новац желе најбоље.

С друге стране, корона је десетковала број запослених у туризму и угоститељству јер су многи послодавци посегли за отказима како би смањили трошкове.
То им се сада враћа као бумеранг, јер кад једном неко оде из бранше, која није ни добро плаћена нити цењена, тешко се у њу враћа. Образовни систем не даје одговарајуће раднике за савремени туризам.
"Наша образовање је на жалост према професорском кадру, а не према потребама привреде и друштва. И то не због кривице професора, већ због свих нас који не указујемо јасно шта нам треба па долазимо до тога да правимо незадовољног човека који напушта земљу што свима нама, и том младом човеку и предузећу и држави, доноси само нешто лоше", сматра председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.
Међународна организација рада се последњих година нарочито фокусирала на сектор туризма као најпрогресивнију делатност.
"Желимо да откријемо која су то знања и вештине која недостају запосленима у сектору туризма и на којим адресама да потражимо решење за те проблеме у свакој појединачној држави. Проналажење квалитетног кадра је највећи изазов за послодавце, нарочито у хотелијерству", каже Јулиа Друмеа из Међународне организације рада из Будимпеште.
Развој туризма утиче и на развој многих других привредних грана пре свега пољопривреде и саобраћаја.
“Министарство туризма подржава кроз кредитне линије развијање самозапошљавања у Србији, враћања људи, на пример, на сеоски туризам и то ће омогућити задржавање квалитетног туристичког кадра у Србији", истиче помоћник министра туризма Немања Радовић.
Туризам у Србији у бруто друштвеном производу учествује са око 3 и по одсто. У ресорном министарству очекују да ће се наредних година тај проценат удвостручити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.