Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 06:07

Путин: Свакодневно до 1.500 људи се добровољно придружи војсци; Росатом: Напад дроновима у близини нукларке Запорожје

Рат у Украјини – 566. дан. Росатом је саопштио да је Кијев извео напад дроновима у близини нукларке Запорожје. Украјинско државно тужилаштво тврди да сз две особе погинуле у гранатирању Доњецке области. Владимир Путин каже да се сваког дана од 1.000 до 1.500 Руса добровољно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пријављује у војску. Варшава најављује да неће укинути ембарго на увоз украјинских житарица.
Москва је оптужила Кијев за јучерашњи покушај напада дроновима на Белгородску област. Најављује да ће севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредних дана посетити Русију. САД поручују да би Путинов састанак с Кимом био огромна грешка.
Истовремено, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је неприхватљиво да генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси добровољно или невољно прећуткује одређене аспекте проблема муниције са осиромашеним уранијумом. 
Кијев, с друге стране, тврди да би Русија ускоро могла да покрене велику кампању мобилизације како би покушала да регрутује стотине хиљада војника из унутрашњости Русије. Наводи и да су украјинске снаге ослободиле 49 квадратних километара у правцу Бахмута на истоку земље.
У међувремену је, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, посетила Кијев и поручила да је Украјини место у Европској унији, док је британски премијер Риши Сунак изјавио да је Русија гађала цивилни теретни брод у Црном мору.
Огласио се и бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Дејвид Петреус, који је изјавио да САД морају да пошаљу ракете дугог домета, али и да убрзају испоруку борбених авиона Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.