Izvor: RTS, 11.Sep.2023, 15:52

Добра зарада од паприке

Банатски Брестовац код Панчева познат је по бројним успешним произвођачима паприке. Jедни од ретких који је још увек узгајају под отвореним небом, а не у пласетику, јесу чланови породице Стошић.
Породица Стошић деценијама узгаја паприку. Ове године >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на 60 ари очекују око 20 тона и добру зараду. Једни су од ретких који се на овај начин баве производњом паприке јер је овако много теже због променљивог и нестабилног времена, а ове године било је много кише, а температуре су биле екстремне за паприку. Да би се успело неопходно је применити све агротехничке мере на прави начин.

"Све треба на време урадити да би све било како треба. Не може да се ради од данас до сутра. Задовољан сам са ценом јер је понуда паприке мања, а видећемо шта ће рећи купци", каже произвођач паприке из Банатског Брестовца Иван Стошић.
Иван је овај посао наследио од оца Чедомира који му сад помаже у послу и, како каже, није му тешко.
"Много теже је било раније него сада кад је све аутоматизовано. Ту су прскалице, системи за наводњавање кап по кап, а пре смо све радили ручно. Натапали смо земљу, на леђима смо носили канте за прскање и није било као сад, али опет је могло да се заради", наводи произвођач паприке из Банатског Брестовца Чедомир Стошић.
Ове године Стошићи су уградили и соларне панеле тако да очекују и мање трошкове за електричну енергију, па ће уз повољну цену паприке укупна зарада бити још већа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.