Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 05:59

Захтеви пацијената и обећање надлежних – шта је решење за болницу за болести зависности у Пауновој

Дневна болница за болести зависности "Прим. др Бранко Гачић" у Пауновој улици у Београду, већ 45 дана ради смањеним капацитетом. Грађевинска инспекција је у јулу због небезбедности затворила један од објеката. Болница, упркос обећањима, још није добила нови простор. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пацијенти су пет пута протестовали и траже хитно решење за Паунову.
Да се не коцкају њиховим животима и не доливају кап у пуну чашу, то држави поручују пацијенти који се одвикавају од коцке, алкохола, дроге, интернета. Снежана је једна од оних којима је та болница спасила живот.

"Сведочимо ових дана појачаним кризама, одустајању од лечења и рецидивима  То је однос и порука колико је ментално здравље занемарено и није приоритет. Незахвално је да нема одговорности. Ко ће сутра да врати те породице на лечење, помогне мотивацију или поновно да укључи у лечење?“, пита Снежана Тимотијевић из Иницијативе пацијената "Паунова". 
Шта траже пацијенти Здравствени картон грађана Србије и те како неповољан. Све више младих од 12 до 18 година у Дневној болници одвикава се од дроге и тастатуре, средовечне жене од чаше, мушкарци од коцке.
Више од 100 породица на годишњем нивоу, у болници у Пауновој лечи зависност својих чланова породице. Најмлађи пацијент има 12, а најстарији 76 година.
Пацијенти захтевају наставак лечења на старој адреси, надлежни су већ определили нову локацију – Врачар. Пробијени су сви рокови за пресељење.
"И овом приликом апеловао бих на градску управу да нам помогне у функционалном опремању простора, финансијски, како бисмо што пре могли да пређемо у нове просторије, на задовољство пацијената и запослених", поручује Др Владан Југовић, психијатар, шеф дневне болнице за болести зависности "Прим. др Бранко Гачић".
Ускоро на новог локацији Из надлежног Министарства у изјави достављеној РТС-у, кажу да су у току завршни радови на новој локацији и да ових дана очекују пресељење.
"Наш циљ и жеља је била да се заврши што пре и у обећано време. Међутим, многе ствари не зависе само од наших жеља и планова, већ и од реалних могућности да се спроведу неопходни радови како би се простор, који није дуго коришћен, припремио за нову намену. У наредним данима биће омогућен наставак рада Дневне болнице из Паунове на новој локацији", наводе из Министарства здравља. 
Ако се обећано испуни, пацијенти и на новој адреси требало би да сретну своје лекаре. Само тако надлежни могу доказати да воде рачуна о здравственом картону грађана у ком је ментално здравље најслабија карика.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.