Izvor: RTS, 07.Sep.2023, 19:54

Настављен поступак против Војислава Медића, суђење обележио исказ саборског заступника

После летње паузе, у Осијеку је настављен поступак против некадашњег судије Војног суда у Београду Војислава Медића, ког Хрватска терети за ратни злочин против ратних заробљеника. Исказ су дала три сведока, међу којима и саборски заступник Стипо Млинарић из редова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Домовинског покрета, чији је исказ и обележио данашње рочиште.
Стипо Млинарић у Вуковару је био припадник такозваног Турбо вода, задуженог за најопасније задатке. После пада града, у војним логорима провео је девет месеци. Иако признаје да га оптужени није злостављао, Млинарић каже да је батине добијао у његовој канцеларији.

"Ко ме је тукао, је ли он или није, не желим га оптуживати за нешто што није учинио… Ја Медићу против вас немам ништа, ја сам свима опростио, ја вас не мрзим, не мрзим никога, не желим ником зло, једино што желим је да пресуда буде праведна, да се то ником више не би догодило, ни Србима ни Хрватима", рекао је Стипо Млинарић, сведок и заступник у Хрватском сабору.
Млинарићев деведесетоминутни исказ бацио је сенку на сведочења Мирослава Јосића и Ивице Лукића. И овог пута, као од сведока у ранијем току поступка, чуо се сличан исказ.
"Било је јако пуно испитивача, није ми било битно ко ме испитује, било ми је свеједно. Био сам претучен пар пута од више војника", рекао је Јосић.
Oдбрана: Верујемо да су прошли голготу, али то нема везе са Медићем Одбрана подсећа да су сведоци у предистражном поступку изјаве давали на незаконит начин – у својим кућама, а да су записници прављени накнадно. То се, указују, могло чути и из њихових исказа пред судским већем.
"Ми једва чекамо да се заврше сви сведоци, односно сви докази које је предложило тужилаштво и да коначно започне она фаза која нас овде интересује, а то је одбрана, а наша одбрана је одбрана алибијем. Ја верујем да су они прошли своју голготу, али та њихова голгота са Војиславом Медићем нема никакве везе и тврдим да ћемо то доказати", поручио је Ђорђе Дозет из адвокатског тима одбране.
Суђење се наставља у петак, позвана су још четири сведока тужилаштва. Оптужени ће у суд и убудуће долазити из истражног затвора јер је трећи пут од почетка суђења одбијен захтев да се брани са слободе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.