Izvor: RTS, 07.Sep.2023, 18:00

И док се једни евакуишу из Грчке, други крећу на пут – када агенције враћају новац путницима

У туристичким организацијама данас није било отказивања уплаћених летовања, без обзира на сведочења туриста који су доживели невреме у Грчкој. РТС је проверавао шта све може да одложи туристичко путовање и када туристи имају право на враћање новца или заменска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << летовања.
Ситуација на острву Скијатос и у Волосу се нормализује, али после слика које су стизале претходних дана, тешко је поверовати да се већ од сутра, како кажу туристички радници, лето наставља.

"Према информацијама које сам од водича добио овог јутра, све се на Скијатосу враћа у нормалу, аеродром је отворен, путеви су проходни, има струје, има воде и туристичка сезона за септембар се наставља. Најважније је да су туристи враћени са острва, а нове групе крећу већ сутра", каже Андреј Тодоровић из "Контикија".
Туристи који су путовали преко туристичких агенција нису прекидали летовање.
Владимир Влахо из "Сабре" рекао је да је неколико објеката поплављено, али да су ти путници премештени у други смештај.
"Путник може да се жали, ако мисли да је оштећен на неки начин, с тим што у ванредној ситуацији, која није могла бити унапред предвиђена приликом уговарања туристичког аранжмана, путник не би требало да има било какву могућност за надокнаду јер смо ми урадили све што можемо. Одмор је настављен, можда није било струје или воде, али то се деси и код куће, право на жалбу свакако постоји, а да ли неки основ за жалбу постоји процениће туристичка инспекција или агенција", напомиње Влахо.
Како кажу из агенција, и они који су кренули својим колима могу да им се обрате за евакуацију.
"Свакако имају право да се обрате нашим водичима који су на дестинацији, надлежним властима земље у којима се налазе и нама као организаторима путовања. Ми можемо да помогнемо, да нађемо алтернативе у смислу њиховог евентуалног евакуисања ако дође до таквих ствари. Оно што је важно, наша агенција је чланица Јуте и преко удружења свакако било ком туристи на дестинацији смо дужни да у тим тренуцима помогнемо", рекао је Андреј Тодоровић из "Контикија".
Када се новац враћа путницима Из агенције кажу да путницима новац може да буде враћен ако откажу путовање, или могу да добију заменско, само уколико је проглашена ванредна ситуација у области коју је погодило невреме. У супротном, примењују се општи услови путовања. 
Ако се путовање отказује неколико месеци раније, агенције враћају цео уплаћен износ, а уколико се то деси неколико дана пред пут, новац се уопште не враћа, осим уколико није уплаћена полиса "осигурања за отказ аранжмана". 
У том случају, новац враћа осигуравајуће друштво, у складу са потписаним уговором. Међутим, ову врсту осигурања код нас уплаћује само један одсто путника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.