Izvor: RTS, 06.Sep.2023, 10:34

Ђукић Дејановић: Учитељи из деце изнедрили смисао за топлину према другу

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић посетила је Основну школу "14. октобар" у Београду, како би обишла тематске радионице које се спроводе у тој школи. Како је истакла, од ученика првог и трећег разреда имала је прилике да чује како они размишљају на теме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Волим и поштујем себе и своје другаре" и "Магична моћ речи".
Министарка је рекла да ју је веома обрадовало то што деца већ у првом, а посебно у трећем разреду, имају апстрактне појмове, разумеју их и што уз сваку реч коју изговоре - удену помало емоција.

"Учитељице су успеле својом креативношћу да у пракси примене инструкције које је министарство дало - да са децом разговарају и изнедре из њих смисао за топлину према другу, према школи, за оно што је лепо, да знају шта није добро, да умеју да се од тога дистанцирају", изјавила је Ђукић Дејановић за Танјуг.
Након прве школске недеље, посвећене тематским радионицама, друга ће бити недеља провере знања деце, али не оцењивања ради. Како каже, циљ је да свако дете, родитељ, наставник и учитељ зна достигнути ниво знања у досадашњем школовању и да то буде старт за школску годину, ради продубљивања тог знања.
"Идеја је да дете има циљ да сваког дана напредује и да ради на себи, да буде боље. Не да прави ону компетицију која изазива љубомору - 'Бићу бољи од другог', него 'Ја ћу бити бољи и мој друг ће бити бољи, па ћемо заједно правити школу која ће бити боља'", навела је Ђукић Дејановић.
Када је реч о безбедносној ситуацији на почетку нове школске године, министарка је подсетила да нема школе где полицајац није у свакој смени, пре смене и по завршетку смене.
Како каже, полицајац је неко ко заједно са педагозима, психолозима, директорима и наставницима у школи брине о деци на начин који је више родитељски, него онај за који се најчешће мисли када се изговори реч полицајац.
"Полицајац је неко ко је другар" "Полицајац је неко ко је другар, неко ко уме да приђе, неко ко треба да научи децу како да препознају опасност и коме да се обрате ако је виде. Дакле, има превентивну функцију. МУП-у бескрајно хвала што је та сарадња на самом почетку кренула врло квалитетно", истакла је Ђукић Дејановић.
Светлана Илиев-Ћосић, директорка школе "14. октобар", коју је министарка посетила, истакла је да је почетак школске године протекао у реду. Како каже, направљен је план за тематску недељу и наставници разредне наставе су изабрали пет тема, за сваки дан по једну.
"Данас смо обишли три одељења у којима су се радиле различите теме. Деца су врло задовољна, врло су активна на часовима, показала су сву своју креативност", навела је Илиев-Ћосић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.