Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 16:23

Дачић у Џакарти – други дан посете

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са генералним секретаром Асоцијације нација Југоисточне Азије (АСЕАН) Као Ким Хоурном на маргинама 43. самита у Џакарти. Дачић је разговарао и са шефицом индонежанске дипломатије и председавајућом АСЕАН-а Ретно Марсуди. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Саговорници су изразили задовољство, што су државе чланице АСЕАН-а препознале снажан интерес Србије да приступи Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Истакнуто је да је циљ Србије да приступањем овом Уговору додатно оснажи политичке односе и свеукупну сарадњу са традиционално пријатељским државама Југоисточне Азије, чланицама АСЕАН-а, односно да подвуче значај који придаје даљем продубљивању сарадње са државама овог региона на билатералном и мултилатералном плану, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
Министар Дачић је још једном захвалио на драгоценој помоћи коју је Секретаријат АСЕАН-а пружио, дајући одговарајуће смернице како би се процес приступања Србије привео жељеном циљу.
Такође је напоменуо да је Србија поносна на вишедеценијско пријатељство и снажне везе са државама Југоисточне Азије које сежу до 50-их и 60-их година прошлог века, из периода оснивања и најинтензивнијих активности Покрета несврстаних земаља.
Република Србија, као једна од држава сукцесора СФРЈ, наставља да унапређује и развија сарадњу са државама АСЕАН-а, поштујући основне вредности Покрета несврстаних, уз узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешање у унутрашње ствари других држава, залагање за превазилажење свих разлика мирним путем уз подстицање свеобухватног мирољубивог развоја и напретка, што су, уједно, и основне вредности АСЕАН-а, каже Дачић.
Дачић са министарком спољних послова Индонезије Министар Ивица Дачић састао се са шефицом индонежанске дипломатије и председавајућом АСЕАН-а Ретно Марсуди, на чији позив учествује на свечаној церемонији потписивања Инструмента о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, као и на церемонији отварања 43. самита АСЕАН-а.
Саговорници су разматрали могућности за даље интензивирање политичког дијалога, уз реализацију посета на високом и највишем нивоу, у циљу јачања сарадње наше две земље у билатералним и мултилатералним оквирима.
Два министра спољних послова сагласили су се да постоји значајан потенцијал за развој сарадње у бројним областима, те изразили интерес за даљи развој и подстицање привредне сарадње уз јачање обима трговинске размене, инвестиција, пољопривредне и сарадње у области туризма и ИКТ.
Шеф српске дипломатије изразио је захвалност Индонезији на подршци и помоћи коју нам је пружила током процеса одлучивања у оквиру АСЕАН-а у вези са нашим захтевом за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Такође је поновио захвалност због подршке коју Индонезија пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.
Министарка Марсуди потврдила је још једном да Индонезија неће мењати свој став у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова, без обзира на сталну изложеност притисцима да промени ову одлуку.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.