Књижевни клуб из Косовске Витине и ове године промовисао младе књижевне ствараоце широм Србије али и региона

Izvor: instagram.com, 29.Jun.2020, 20:22

Књижевни клуб из Косовске Витине и ове године промовисао младе књижевне ствараоце широм Србије али и региона

Књижевни клуб Косовски божур

Поводом Видовдана књижевни клуб Косовски божур који је основан прошле године на иницијативу Милана Дајића, младог професора економије у средњој Техничкој школи у Врбовцу и ученице те школе, Стефаније Коцић која је представљала ученике и ове године су прикупљени радови на тему Косовски завет. За прикупљање студентских радова припомогли су студент правног факултета у Косовској Митровици и победник прошлогодишњег такмичења Катарина Недељковић и студент природно математичког факултета у Крагујевцу Марија Веселиновић.
Главни циљ клуба је да промовише таленте младих из области поезије, прозе, есеја, карикатуре и цртежа, свако од нас има скривени таленат, неопходно је да пронађемо начин како да те таленте поделимо са својим окружењем, а наш клуб је добар пример таквих активности. Ове године је пристигло око 200 радова инспирисаних темом Косовски завет. Оно што ме радује јесте чињеница да смо добили радове чак из Русије. Било је доста радова из региона, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине што јача карактер међународне сарадње нашег клуба.
Такође поједине школе имале су своје ученике који су слали цртеже, песме и делили своје приче о Косову и Метохији. Право учешћа на нашем конкурсу ималеХ су особе старости до 30 година.
Оно што смо увели као додатак ове године био је стручни жири у саставу Биље Крстић, интерпретатора изворне музике, затим Весна Капор, српски прозни писац и уредник говорне редакције Форум и Андријана Попадић, дипломирани професор српског језика.
Такође, имали смо и победнике уз помоћ гласања у виду анкете на инстаграм сторију. За најлепше написану причу под називом „Косовски завет“ према избору жирија била је прича студента Филозофског факултета у Косовској Митровици Невене Петронијевић, најлепшу песму под називом „Лазарев завет“ написао је Марко Пајић, док је најлепши цртеж нацртала Анђела Илић.
Највише гласова публике имала је Драгана Анђелић из Београда са песмом „Удуши душе“, најлепша прича публици је била прича „Косовски завјет“ коју је написала Андреа Сукновић из Подгорице, док је најлепши цртеш младе Катарине Вишић из Тивата.
Наш циљ је да активностима нашег клуба усмеримо младе да се баве културом и стваралаштвом. Сваки рад је на свој начин квалитетан и најбољи, зато смо ми у клубу прогласили најлепше радове. Такође циљ нам је да се кроз дружење и такмичење упознајемо и сарађујемо на пројектима.
На крају такмичарског дела учесницима су додељене Благодарнице и Дипломе. У плану је штампање зборника за чији дизајн се побринула Андријана Васиљевић. Имамо у плану промоцију радова у Новом Саду од 09-12 јула, где смо позвани да гостујемо и представимо своје активности на Тесла глобал форуму. Такође, оваквим активностима желимо сачувати наш културно-историјски идентитет на просторима Косова и Метохије, не смемо заборавити нашу историју и наше јунаке, који су за нас положили своје животе и чији смо ми потомци. На крају завршио бих стиховима песме „На Газиместану“ нашег познатог песника Милана Ракића који су нас мотивисали да кренемо у оваквим активностима:
„Данас нама кажу, деци овог века,
Да смо недостојни историје наше,
Да нас захватила западњачка река,
И да нам се душе опасности плаше.
Добра земљо моја, лажу! Ко те воли
Данас, тај те воли, јер зна да си мати,
Јер пре нас ни поља ни кршеви голи,
Не могаше ником свесну љубав дати!“

Nastavak na instagram.com...