Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 15:46

Литургија у Јасеновцу поводом дана Светих новомученика јасеновачких, присуствовала министарка Маја Поповић

У манастиру Рођења светог Јована Крститеља у Јасеновцу служена је литургија и одржано молитвено окупљање и централно обележавање Светих новомученика јасеновачких. Као изасланица председника Србије, присуствовала је министарка правде Маја Поповић, која је први >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << српски државни званичник који у званичном својству долази у Јасеновац, од 1945. године до данас.
Свету архијерејску литургију у Јасеновцу служило је више од десет архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве, а литургију је предводио руски православни митрополит будимпештански и све Мађарске г. Иларион.

Након литургије, на хумци у Јасеновцу обављено је сечење славског колача, а потом и освештавање новоуспостављене Истраживачке библиотеке у Јасеновцу.
Верном народу обратио се патријарх Порфирије.
"Нека Бог дâ, да молитвама светих јасеновачких новомученика мир Божји, љубав и радост дође међу све нас овде сабране, међу вас и ваше домове, ваше породице, али и међу све људе. Нека мир светог Вукашина из Клепаца јасеновачког буде са свима нама и са људима добре воље, али и са људима који нису добре воље, да молитвама светих новомученика јасеновачких постану добре воље, да се одобровоље", поручио је патријарх.
Додик: Јасеновац је најтужније српско место Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Јасеновац најтужније српско место.
“Увек изазива тугу кад долазимо овде, увек ми то евоцира тешке успомене и призове сећања, приче мојих рођака, комшија који су преживели Јасеновац, веома ретких и малих. Они су били јунаци нашег доба, мога одрастања, они који су успели. Јасеновац је непреболна српска туга, овде је побијено 500 хиљада наших људи, овде је систематски уништавано све што је српско, овде је била реализација онога – једну трећину побити и то се радило даноноћно. Усташки покрет је завио у црно српски народ овог краја и овде у Јасеновцу, тако да долазак овде свакако је не само сећање на жртве, него и показивање и доказивање тога, ето нису успели у тој својој намери“, истакао је Додик.
Маја Поповић: Страшни злочини обавезују нас да у себи и око себе искорењујемо мржњу У име председника Србије, обележавању Дана новомученика јасеновачких присуствоала је министарка правде Маја Поповић, која је први српски државни званичник који у званичном својству долази у Јасеновац, од 1945. године до данас.
Министарка правде је истакла да је председник Вучић искрени заступник и промотер сарадње међу народима, као и да нас страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло.
Навела је и речи блаженопочившег патријарха Германа: "Да опростимо морамо, али да заборавимо не смемо".
Министарка je истакла да је Србија са председником Вучићем посвећена развоју и промоцији културе сећања, која је исцељујућа за будућност целог нашег региона.
Нагласила је неопходност изградње добросуседских односа међу грађанима Србије, Храватске и Босне и Херцеговине, као и целог региона.
"По томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја",  истакла је Поповићева.
Тиме је данашње обележавање празника Светих новомученика јасеновачких добило још једну снажну симболичку ноту, закључује се у саопштењу.
Литургији су присуствовали и амбасадорка Србије у Хрватској Јелена Милић, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, два министра у Влади Црне Горе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.