Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 11:39

Москва: Спречен напад на Кримски мост, Доњецк засут касетним бомбама; Кијев: На више места пробијена прва руска линија одбране

Рат у Украјини – 556. дан. Власти у Доњецку тврде да су украјинске снаге град гађале касетном муницијом. Москва је саопштила да су руске снаге спречиле напад на Кримски мост, али и да су пресретнута два украјинска дрона изнад Белгородске области. Тврди да су руске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << снаге заузеле неколико стратешких узвишења у близини Купјанска. Украјинска војска, са друге стране, тврди да је на неколико места пробила прву одбрамбену линију руских снага. Кијев најављује још жешће нападе дроновима на територију Русије.
Кијев тврди да су украјинске трупе на неколико места пробиле прву одбрамбену линију руских снага, иако су, како се истиче, тада наишле на још јаче утврђене руске положаје.

Заменица министра одбране Хана Маљар рекла је да напредак начињен у региону Запорожја. Вашингтон је такође саопштио да су украјинске снаге постигле значајан напредак на јужном фронту у последња 72 сата.
Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су њене оружане снаге заузеле неколико стратешких узвишења у близини Купјанска, града на истоку Украјине, где су московске трупе појачале притисак током августа.
Такође се тврди да су украјинске снаге претрпеле "значајне“ губитке.
Украјина је у јуну покренула контраофанзиву против руских позиција на југу, али је Русија одговорила покушајем да поврати територију на североистоку.
Саветник председника Укрјаине Михаило Подољак рекао је да ће се појачати напади дроновима на територију Русије и да такве акције показују да се рат постепено пребацује на Русију.
Шеф руске свемирске агенције "Роскосмос" рекао је да су интерконтиненталне балистичке ракете "сармат", које могу да носе десет или више нуклеарних бојевих глава, стављене на борбено дежурство.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће се председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састати 4. септембра у Сочију. Једна од тема требало би да буде обнова споразума о извозу украјинског жита преко црноморских лука.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.