Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 10:49

Ђуро Радосавовић о формирању владе у Црној Гори: То ко ће распетљати, нека му је са срећом

Писац Ђуро Радосавовић каже за РТС да су људи након избора у Црној Гори мислили да ће се промене десити преко ноћи, да ће све профункционисати и да ће почети благостање. Истиче да је Црна Гора сада у клинчу и пат позицији, да се тренутно не зна ко пије, а ко плаћа. Радосавовић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сматра да се показало политичко неискуство Милојка Спајића, али наглашава да му није лако са личним апетитима и политичарима који су дуго на сцени и који, како каже, могу свакога да превеслају.
Готово три месеца од одржавања ванредних парламентарних избора у Црној Гори, и даље нема договора о новој влади. Само дан након што је објавио да има већину за њено формирање, мандатар Милојко Спајић суочио се са критикама дела своје партије, шефа државе и дојучерашњих партнера, као и са протестом незадовољних грађана у више градова.

Писац Ђуро Радосавовић каже за РТС да постоји нешто што се зове велика очекивања и да су људи у Црној Гори веровали и надали се више него што је било могуће.
"Не постоји резервна Црна Гора. Демократска партија социјалиста (ДПС) је, не само годинама него деценијама, копала ровове и градила један систем који одговарао само њима, односно једном човеку и био је пирамидалан. Било каква промена, људи су мислили да ће се десити преко ноћи, да ће све профункционисати и да ће почети благостање", истиче Радосавовић.
Каже да се десило повећање плата и пензије, да је било неких помака и да је плус сама чињеница да нема хистерије која је била присутна у медијима и тензије која је, како каже, била увек на ивици. Ипак, сматра да се нису десиле суштинске промене што се тиче политике.
"Ово је један клинч, ово је пат позиција. Не зна се ко пије, а ко плаћа тренутно. Зато постоје изневерена очекивања и можемо само да нагађамо да ли ће бити владе, да ли ће морати да се врате поново за сто и да буде рестарт. Тензије су и политичка нестабилност", оцењује Радосавовић.
"Спајић и Милатовић потпуно различити" Партијски колега и председник Црне Горе Јаков Милатовић отворено је критиковао начин на који Спајић води преговоре о формирању владе, наводећи да су изостали јасни принципи и структура како би требало да изгледа. То није прва криза у Покрету "Европа сад" (ПЕС), с обзиром на то да су Спајић и Милатовић пролетос имали несугласице око састава посланичке листе.
Радосавовић истиче да су, изгледа, Спајић и Милатовић као типови потпуно различити, не само по питању понашања, већ и политичких усмерења.
"Изгледа да је Јаков Милатовић човек који функционише по принципу да је све под конац, да промишља потезе до краја, док је Спајић више човек који пресеца, који корача напред без обзира на исход, мало више хазардерски. Никада се не зна, ни у политици ни у бизнису, шта је боље, ко ће боље проћи. У овом тренутку није да наизглед постоје неке несугласице, већ се чини да су сада заиста кренули различитим путевима, политички. Није ту неки превелики антагонизам, већ се више наслућује читањем између редова", каже Радосавовић.
Сматра да се у овом тренутку донекле показало Спајићево политичко неискуство.
"Он је изузетно успешан у бизнису и у економији, харизматичан човек, али са друге стране има искусне политичаре. Неки од њих немају шта да изгубе, неки су политички пргави и могу да превеслају многе. Сигурно му није лако и оно што је изрекао да ће бити, није то баш тако изводљиво у Црној Гори, где постоје политичари који су дуго на сцени. Ми их потцењујемо као да су то политичари који су спремни за пензију, а није баш тако", каже Радосавовић.
"Није лако Спајићу са личним апетитима" Андрија Мандић је након избора рекао да је ПЕС освојио највише гласова и да им логично припада функција председника владе, док је другопласирана била коалиција "За будућност Црне Горе", због чега јој, како је рекао, са двоструко више мандата од трећепласираног природно припада место председника Скупштине, уз одређени број министарстава.
На питање зашто таква рачуница Андрије Мандића није прихватљива за ПЕС, Радосавовић каже да је то питање обећања, не само према њима, већ још од неких првих контаката између ПЕС-а и оних који ће им бити коалициони партнери.
"Говорило се да ће Алекса Бечић бити председник Скупштине. С обзиром да је то Црна Гора, морамо из другог угла да посматрамо ствари. Бечић је већ једном био председник Скупштине и прилично се занео на тој функцији у смислу уређивања кабинета, фотеља, свега је ту било. Можда је то био један од главних услова Демократа – хоћемо да Алекса буде председник Скупштине и крај. Ако је неко рекао добро, ви хоћете то, лакше ћемо да играмо са осталима и онда остали, по природи ствари, рецимо Андрија Мандић као другопласирани, траже ту функцију. Није лако Спајићу са личним апетитима", објашњава Радосавовић.
Наглашава да, са друге стране, Бошњачка странка никада није добила више гласова него на претходним изборима због, како каже, лома између ДПС-а и национално обојених странака.
"То ко ће распетљати, нека му је са срећом јер то уопште није лако посао", истиче Радосавовић.
Цело гостовање Ђура Радосавовића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.