Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 21:49

Конгресменка Тени позвала Куртија да што пре примени Бриселски споразум

Председица српског кокуса у америчком Конгресу Клаудија Тени објавила је отворено писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем је навела да је забринута због ескалације тензија на северу КиМ и изостанка напретка у примени Бриселског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << споразума.
Клаудија Тени је, у отвореном писму Аљбину Куртију, изразила забринутост због ескалације тензија и кршења права Срба са севера КиМ, истичући да то додатно дестабилизује безбедност у региону.

"Забринута сам због кршења права косовским Србима што води даљој дестабилизацији безбедности у региону. Охрабрујем вас и вашу администрацију да одржите нове изборе за градоначелнике у општинама где већински живе Срби, да одатле у потпуности повучете специјалне полицијске снаге, и најзад оформите Заједницу српских општина, како је и предвиђено Бриселским споразумом", истиче председница српског кокуса у Конгресу САД.
Подсетила је на то да су косовски Срби бојкотовали изборе одржане 23. априла на северу КиМ, због дискриминаторске политике и застоја у имплементацији Бриселског споразума.
"То је довело до тога да је на изборе изашло свега 1.567 брирача од око 45.000 хиљада уписаних у бирачке спискове, што је излазност од 3,5 одсто. Упркос очигледном недостатку мандата, градоначелници су на силу постављени у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток које су са већинским српским становништвом", навела је конгресменка Тени.
Подсетила је и да су специјалне снаге косовске полиције послате да сузбију демократске протесте Срба.
"Како су у заједничкој изјави нагласиле САД, Француска, Италија, Немачка - 'није било потребе да градоначелници положе заклетве у тим општинама'. Долазак специјалних полицијских снага само је подигао тензије и поспешио сукобе, уместо да се пронађе дуготрајно политичко решење за ове заједнице", поручила је Тени.
Наводи да ће нови избори и повлачење специјалних полицијских снага помоћи у стишавању тензија, али да то није довољно решење за постојећу кризу.
Наглашава да се Приштина пре 10 година обавезала да ће формирати ЗСО, како би се обезбедило да Срби буду адекватно заступљени и да се њихова права поштују.
"После више од деценије, косовски Срби су се уморили од чекања на пуну имплементацију Бриселског споразума", написала је Тени и позвала Куртија да испуни давно преузете обавезе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.