Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 16:05

Пут развоја Пирота - од сиромашног подручја до развијеног града брендова

Да сељак моду тера на њиви, Пироћанци су схватили још тридесетих година прошлог века. Направили су гумени опанак, који никада није демодирао, само је у међувремену искорачио, а затим убацио у пету брзину.
А да би се дошло до пете брзине биле су потребне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << деценије и милиони корака у опанцима. Фабрика Тигар и даље је највећи произвођач гумене обуће на Балкану, а опанак ни после скоро 90 година није изашао из моде.
У Србији су познати као Пироћанци, а у Пироту их једноставно зову гумењаци. Први Тигров производ опанак, и даље се успешно извози у све земље Балкана, а модерне варијанте најчешће носе Јапанци. У Тигру кажу да опанак за произвођача има само једну ману - јака га је тешко поцепати.
А осим опанка у Тигру производе и специјализовану гумену обућу. У пиротским чизмама марширају припадници елитних јединица широм света.
А када је Пироћанцима досадило да ходају, почели су да производе гуме. Пре 14 година бизнис са пнеумаицима продали су француском Мишлену, па сада постоје два Тигра.
"Тада је компанија имала око хиљаду запослених, а данас имамо више од 4 хиљаде. Производимо гуме за путничке аутомобиле, камионе, али и за двоточкаше, као што су скутери и бицикли. Годишње произведемо више од 120 хиљада тона гума, што је заиста много. Тигар Тајерс, у систему Мишлена, који послује у 70 држава, је међу три водеће фабрике у Европи и пет у свету. Наши планови су да останемо у Пироту и да наставимо да испоручујемо најбоље прозводе”, каже Игор Земит, генерални директор Тигар Тајерса.
Оба Тигра и још осамдесетак компанија послује у границама Слободне зоне Пирот, која је међу најуспешнијима у свету.
"Оно што је битно у будућности је да наставимо са проширењем слободне зоне на гринфилд и браунфилд инвестиције, проширење значи нове инвестиције," наводи Владан Стојановић из Слободне зоне Пирот.
Предузимљиви Пироћанци направили су индустријске производе који су познати широм света. Ипак стручњаци сматрају да им у 21. веку недостаје предузетнички дух.
"Вероватно смо се мало успавали. Мислим да је право време за развој предузетништва у Пироту у смеру да више користимо оно што држава даје, а друго да имамо едукације. Ми као привредна комора се нарочито трудимо да им укажемо које су то сфере у којима би могли да развијају свој предузетнички дух", сматра др Драган Костић, председник привредне коморе.
Изградњом ауто пута , пиротска привреда приближила се свету, а када ускоро буде завршен гасовод, смањиће се загађење и трошкови производње.
"Близу је аутопут и развијају се велика предузећа јако добро, онако како треба. Гасовод ће бити додатна мера која ће подржати све привредне активности", каже др Драган Костић, председник привредне коморе.
Увођењем нових смерова за информационе технологије у Гимназији и на Академији техничко васпитачких студија и оснивањем бизнис инкубатора, млади људи у Пироту добили су нову шансу за развој предузетништва.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.