Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 09:41

Повратак у школе после трагедија: Страх и несигурност природне реакције - школска средина покушава да се зацели

Редовна настава почела је и у ОШ "Владислав Рибникар". Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младима организоваће психоедукативне групе, саветовалишта, трибине за децу, родитеље и наставнике. Психолог Хана Кораћ из ове групе каже за РТС да та школска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << средина покушава да се зацели и да нема осипања кадрова, већ да желе опет да створе средину која је безбедна.
Психолог Хана Кораћ рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је јуче присуствовала наставничком већу у Основној школи "Владислав Рибникар".
Додала је и да је јуче VIII-2 одељење прво ушло у "Рибникар“, да су их дочекали њихови наставници, како би се они први упознали с новом учионицом и новим простором.
"Било им је јако драго да виде да су сви њихови наставници и даље ту и тај осећај колектива и заједнице који постоји у тој школи је опстао без обзира на све потешкоће које су имали и на све трагедије које су их задесиле. Утисак колега је био да та средина покушава да се зацели и да нема осипања кадрова, да су некако отворени једни према другима, да желе опет да створе једну средину која је безбедна и то је нешто јако позитивно што смо јуче успели да приметимо“, рекла је Хана Кораћ.
Наставничко веће и предлози, шта подразумева упитник Радна група за ментално здравље и безбедност младих усвојила је пре неколико месеци упитник који су им уступиле колеге из Норвешке и то је прва ствар коју су јуче понудили наставничком већу, каже Кораћева.
То је заправо један структурисан интервју који ће понудити родитељима да дају сагласност да би се урадио интервју с њиховим децом.
Хана Кораћ каже да упитник подразумева процену степена трауматизације деце.
"Да можемо да се сада фокусирамо на свако дете понаособ, да можемо да направимо неки вид индивидуалне додатне подршке уколико је потребно, али свакако је то нешто што ћемо радити сви заједно у сарадњи са родитељима који треба да буду наши саветници како бисмо могли што боље да приступимо детету и што боље решење да пронађемо", напоменула је она.
Психоедукативне групе и радионице Прва психоедукативна група ће бити понуђена наставницима "Рибникара“.
"То је нешто што смо им такође јуче понудили на наставничном већу и договор је да ће следеће недеље бити одржана прва, држаће је наш супервизор и то ће бити више неки приступ о трауми да покушамо да додатно објаснимо наставницима како да препознају знаке траума код деце, али и код себе, пошто искуства која смо имали 3. и 4. маја јесу била трауматска“, рекла је Хана Кораћ.
Према њеним речима, то је само за наставнике и односиће се само за школу "Владислав Рибникар" првих месец дана.
Од октобра биће послат позив свим школама преко Министарства просвете да се укључе и њихови наставници ако желе у групе које ће бити отворене и које ће такође држати супервизор.
Што је са родитељима У понедељак ће се одржати прва трибина у Дечјем културном центру Београд и тема ће бити дилеме и изазови како је да они помогну деци при повратку у школу.
"Идеја је да покушамо родитељима да приближимо да страхови које они тренутно осећају и несигурности јесу нормална и природна реакција на догађај који нам се догодио, али такође да им помогнемо да направимо дистинкцију између страхова које су негде паралишући и последице траума и страхове које су здрава реакција на оно што се десило", објансила је она.
Индивидуална подршка Наставља се са индивидуалном подршком сваког радног дана у две смене. "Само што се од данас селимо на другу локацију. Од десет часова отварају се врата Дечијег културног центра Београд. Позив је опет послат свим школама на територији града Београда", напомиње психолог.
Од десет сати до шест по подне у Дечијем културном центру Београду у Таковској 8 биће стручњаци из еминентних установа.
То су углавном психолози, има и психијатара из различитих установа, који се углавном баве децом и породицом, који имају искуство у раду са том циљном групом, дакле са родитељима и са децом.
Сва деца испод 15 година мораће да дођу уз пратњу родитеља, како би потписали сагласност. И неће бити потребани упути, нити књижице, бесплатно је, навела је Хана Кораћ.
Како ће изгледати саветовања Према њеним речима, индивидуална подршка ће трајати до даљњег. То је једна од одлука Радне групе за ментално здравље и безбедност младих.
"Сваког дана подршка може да се добије од понедељка до петка од десет до шест. А наши експерти који раде у саветовалишту ће бити ти који ће доносити процену на основу свог богатог радног искуства, колико дуго треба да траје подршка, да ли је довољан само разговор у оквиру психолошке подршке, оснаживање", навела је она.
Биће организовано и саветовалиште за родитеље, где ће поново постојати групе једном недељно и то ће бити усмерено на њихову родитељску улогу и све дилеме које могу да имају. Саветовалиште ће постојати и за наставнике.
Поновила је да на територији читавог Београда, ко год је запослен у просвети, моћи ће да дође на групне терапије, да реакције које имају не треба схватити као нешто што је неприродно након догађаја који су нам се догодили.
Трибина - изазови и дилеме Изазови и дилеме ће бити назив трибине која ће бити одржана у понедељак.
"Разговараћемо о томе који су страхови који могу да се јаве код родитеља, али и код деце поводом повратка у школску средину", рекла је Кораћева.
Такође, разговараће се и о томе шта су нормалне реакције за децу различитих узраста, а понудиће се и нека практична решења како родитељи могу да се носе са тим реакцијама.
Трибине у Младеновцу и Смедереву Хана Кораћ каже да се наредне недеље, дакле друге недеље септембра, планира прва трибина у Смедереву, после тога и у Младеновцу. Размишљамо и о Смедереву и о Младеновцу, о свим погођеним школама, свим школама које су изгубиле ђаке и наравно и о њиховим породицама, додала је она.
Порука испред радне групе "Припремљени смо за 1. септембар, оно што смо видели у последњих пар месеци је, каква год трагедија да нас је задесила, како год јака да је била, да смо некако као друштво озбиљно схватили то што нам се догодило, да не желимо да заборавимо, већ да желимо да се оснажимо, да научимо нешто из овог примера и да наставимо даље", закључила је Хана Кораћ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.