Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 14:37

Словенији након поплава прети болест коју преносе глодари

Грађани Словеније који живе у поплављеним подручјима у опасности су од лептоспирозе. Та земља је у врху по броју оболелих од те болести у Европској унији.
У поплављеним подручјима у Словенији људи су у опасности од лептоспирозе, болести коју преносе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << глодари, али и домаће животиње. 
Национални институт за јавно здравље Словеније је у августу потврдио осам случајева, од којих су сви заражени, помагали у отклањању последица поплава, јавља РТВ Словенија.
Та земља је у врху по броју оболелих од лептоспирозе у Европској унији.
Ева Ружић Сабљић, из Института за микробиологију у Љубљани, за национални сервис Словеније је рекла да се тренутно лече два пацијента, а да је претходно отпуштено шест са дијагнозом лептоспирозе.
Наводи да су сви живели или чистили у поплављеним подручјима, а да су неки и видели глодаре.
Како долази до заразе Ева Ружић Сабљић објашњава да најчешће, мишеви или пацови својим урином инфицирају воду или земљиште. Бактерије тамо преживљавају три до шест недеља.
''Заразимо се уласком у контаминирану средину, лептоспироза активно продире кроз кожу, посебно преко навлажене коже, може се десити и ако пијемо контаминирану воду, ако пливамо у таквој води, преко конјунктиве", навела је Ева Ружић Сабљић.
Знаци болести су повишена температура, болови у мишићима, проблеми са варењем, слични другим болестима. Симптоми се јављају седам до десет дана након инфекције. Ако се јаве снажнији болови, жутица, мање мокраће, то упућује на тежи ток болести.
"Може доћи до отказивања јетре и бубрега, касније се болест може додатно закомпликовати појавом менингитиса и захватањем многих органа – од срца, плућа до коже. Може, ако је ретко, завршити чак и смрћу", каже Матеја Логар са Инфективне клинике у Љубљани.
Лечење лептоспирозе почиње антибиотицима, а ако је потребно, може укључити и дијализу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.