Izvor: RTS, 29.Avg.2023, 17:29

Брнабић: Социјална инклузија важна за сваку државу која тежи да буде јака и успешна

Премијерка Ана Брнабић истакла је да ће држава наставити да ради на пројектима социјалне инклузије у земљи и Удружењу дистрофичара Србије, коме је уручила кључеве специјализованог возила за превоз особа са инвалидитетом, захвалила на сарадњи и помоћи да проблеми >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << особа са инвалидитетом буду још видљивији.
Премијерка је истакла да су за њу, као за некога ко воли Србију и све људе у њој, пројекти у области социјалне инклузије изузетно значајни.

"Ни једна земља не може бити јака и успешна уколико сваки појединац и тој земљи и друштву не може да оствари своје снове и потенцијале, уколико нема разумевања за његове проблеме. Мислим да су социјална инклузија и равноправност свих нас у овој земљи једне од најважнијих ствари које успешна земља може да негује", истакла је премијерка.
Брнабићева је казала да је специјализовано возило једна ситница у сваком смислу, али да је важно да подсети све да на оваквим стварима мора да се ради те да су особе са инвалидитетом важан део нашег друштва.
"И ако им не омогућимо да имају једнаке шансе и услове за уобичајен и самостални живот, онда много губимо. Као Влада, са свим нашим партнерима наставићемо да радимо на овим стварима и трудимо се да сваки дан чинимо мале искораке", поручила је премијерка Брнабић.
Премијерка је подсетила да је пројекат дигитализације дао значајне ствари, као што је систем издавања електронских паркинг картица да особе са инвалидитетом не морају да долазе у објекте издавања сваке године и доказују инвалидитет, затим на то да је израђена апликација за глуве и наглуве уз помоћ које те особе могу да шаљу СМС поруке и обављају разговоре.
Подсетила је и на то да је раније ове године коначно направљен буквар за први разред основне школе за глуве и наглуве.
"Трудимо се да сви нови инфраструктурни пројекти и реновирања објеката буду такви да особе са инвалидитетом имају адекватан приступ. Први пилот пројекат је Сијаринска бања, да након потпуне реконструкције буде приступачна за особе са инвалидитетом и буде пример за друге бање", рекла је премијерка.
'Особе са инвалидитетом се одлично уклопиле у ИТ сектор' Председница Владе Ана Брнабић рекла је да су се особе са инвалидитетом фантастично уклопиле у домаћи ИТ сектор и постали важан сегмент раста најбрже растућег сектора наше економије.
"Када смо кренули да финансирамо преквалификације за људе који немају никакво предзнање у информационим технологијама, или нису завршили стручне школе и факултете, посебно смо осмислили преквалификације за ИТ сектор за особе са инвалидитетом", навела је Брнабићева.
Како је објаснила, то је урађено у сарадњи са невладиним организацијама.
"Они су се фантастично уклопили у ИТ сектор. Постали су важан сегмент раста најбрже растућег сектора наше економије", нагласила је Брнабићева.
Истакла је ИТ сектор може да пружи различите начине да се било какав инвалидитет превазиђе.
"Наставићемо да радимо на томе, то је изузетно важна компонента самосталног живота и осамостаљивања", рекла је премијерка.
Амбасадор ЕУ делегације у Србији Емануел Жиофре рекао је да је изузетно поносан на све што је ЕУ учинила и даље чини за Србију и њене грађане, а посебно срећан када може да види како та помоћ утиче на директне кориснике.
"Комби чије смо кључеве данас предали ће омогућити деци и одраслим особама са инвалидитетом да се лакше крећу у Београду. Заиста ће бити од великог значаја за социјалну инклузију ових људи, наравно и шире од тога - приближиће их и нама у свакодневном животу. ЕУ је у протеклих пет година издвојила 115 милиона евра само за социјалну инклузију, што је један од наших важних циљева, али и Владе Србије", рекао је Жиофре.
Председник Удружења дистрофичара Београда Душан Тројановић рекао је да су у нашим кратким животима на планети важни мали подвизи који чине људе срећним.
Догађају је присуствовале и директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији Микела Телатин и комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисавлјевић.
Специјално возило је обезбеђено у оквиру пројекта "Подршке ЕУ социјалном становању и активној инклузији" који спроводи Влада Србије. Имплементациони партнер спровођења програма је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.