Izvor: RTS, 29.Avg.2023, 08:36

Септембарске кише и сунчани викенд - прете ли нам нове суперћелијске олује

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић наводи за РТС да нас наредних дана очекује претежно облачно време са кишом, уз пад температуре. Лепше време без падавина, можемо очекивати у петак и за дане викенда.
Летња >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жега претходних дана није посустајала. Температуре су биле изузетно високе, чак и до 38 степени. Ипак, ову недељу обележиће променљиво време, а сунце ће заменити облаци.
Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић наводи за РТС да нас наредних дана очекује претежно облачно време с кишом, уз пад температуре.
"Већи део недеље, биће нам потребни кишобрани. Већ данас, заправо већ овога јутра, у појединим деловима Србије, дошло је до наоблачења и забележене су падавине, пре свега, на југозападу, западу, а понегде и на истоку и северу земље. И овај тип времена ће се задржати већи део седмице", каже Михајловић.
Указује да интезивније падавине у краћем временском периоду можемо да очекујемо у току послеподневних и вечерњих сати у пределима централне, источне и југоисточне Србије.
"Падавина ће бити у целој земљи и локално се могу очекивати интензивнији пљускови и у осталим крајевима, али већа вероватноћа за интензивније падавине је управо у пределима централне, источне и југоисточне Србије. Прогнозира се између 20 и 40 мм за мање од три сата", наводи Михајловић.
Указује да ће облаци и наредних дана доносити кишу у нашим крајевима, док за дане викенда можемо очекивати разведравање.
"Даљи пад температуре и можемо рећи свежије, пријатније време у односу на претходну недељу, када смо заиста имали високе температуре, дакле, и сутра и прекосутра, биће испод 30 степени у свим крајевима наше земље. Уз кишу и локалне пљускове. А стабилизација биће краткотрајна очекује се у петак и за дане викенда", наводи Михајловић.
Данас нас уз ову значајну и наглу промену времена и олујно-грмљавинске непогоде очекује и појачан ветар, нарочито у зони пљускова.
"Тако да можемо очекивати уз ове појаве појачан и на моменте јак ветар", упозорава Михајловић.
Наводи да нешто лепше време и без падавина, можемо очекивати у петак и за дане викенда.
Септембар топлији од просека, више од десет летњих дана Наводи да ће почетак септембра обележити стабилизација времена са доста сунца и максималном температуром између 25 и 30 степени.
"Дакле, 1. септембар, почетак школске године, петак и дани викенда би били са доста сунца, без падавина и угодном максималном температуром између 25 и 30 степени, но већ у току прве половине наредне седмице имамо ново наоблачење и поново ће нам бити потребни кишобрани", каже Михајловић.
Помоћник директора РХМЗ-а каже да се очекује нешто топлији септембар од просека.
"Када говоримо о целом месецу можемо рећи да би негде био топлији од просека, дакле средња температура и до два степена изнад оних средњих вишегодишњих вредности. Што нам говори да би средња максимална температура у току септембра била између 23 и 27 степени, да би имали више од десетак летњих дана, то су они дани са максималном температуром преко 25 степени. Тако да уз неку обичну количину падавина која за септембар износе између 45 и 70 милиметара, дакле просечно влажан и топлији септембар", каже Михајловић.
Да ли Србију очекују нове суперћелијске олује Упитан да ли суперћелијске олује које су, обележилe лето иза нас наводи да се оне не могу прогнозирати на дужи временски период, већ свега неколико дана унапред.
"У току лета било је више продора са интензивним олујно-грмљавинским непогодама. За сада не можемо рећи, али оно што треба нагласити јесте да физика ових процеса олујно-грмљавинским непогода је таква да се не могу прогнозирати на дужи временски период, већ свега неколико дана унапред. Дакле, за сада не можемо рећи да ли се очекују или не, али у сваком случају нека прогноза месечна указује да не би имали неке интензивне падавине већ, кажем, негде у границама просека", закључио је Михајловић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.