Izvor: RTS, 28.Avg.2023, 16:23

Абазовић: Владу не састављају они који преговарају већ други центри моћи

Црногорски премијер Дритан Абазовић поручио је да Владу Црне Горе не састављају они који преговарају већ други центри моћи који имају за циљ да се спречи активна борба против организованог криминала и корупције. Председник Црне Горе Јаков Милатовић каже да је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << највећа одговорност на мандатару Милојку Спајићу и на осталим партијама које тренутно учествују у консултацијама да процес формирања нове Владе буде завршен на добробит грађана.
Дритан Абазовић је новинарима, уочи Бледског стратешког форума, рекао да су његова очекивања била да ће Црна Гора добити Владу још и пре, али да су се ствари закомпликовале.
Нагласио је да није изненађен последњим догађајима у преговорима о Влади.
"Владу не састављају они који преговарају, него други центри моћи који имају за циљ да се спријечи активна борба против организованог криминала и корупције", навео је Абазовић, преноси Побједа.
Абазовић није желео да одговори на кога мисли, већ је рекао да их је пустио да "раде и да доведу процес до краја".
Према његовим речима, Црну Гору ништа не може да дестабилизује.
"Зато што Влада обавља све своје обавезе према грађанима како треба. Имали смо успешну главну туристичку сезону, идемо у постсезону и то је то. Ми смо доказали неко умијеће владања, нама технички мандат не смета. Ако неко буде хтео да нас врати уназад, ми то нећемо дозволити", поручио је Абазовић.
Додао је и да је разговарао и са премијерком Србије Аном Брнабић о последњим дешавањима на релацији Црна Гора – Србија, и додао да је проблем Јоване Маровић решен, а да ће и бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић ускоро моћи без проблема да уђе у Црну Гору.
"Ради се о административној ствари, која ће бити ријешена наредних дана", рекао је Абазовић.
Милатовић: Чини се да се разбила победничка енергија са председничких избора Јаков Милатовић је новинарима рекао да након историјске победе на председничким изборима није учествовао у кампањи за парламентарне изборе, нити је био на изборној листи Европе сад. 
"Однио сам се принципијелно, показао нови, другачији ниво политичке културе у земљи који нам је потребан. Посебно да са ријечи пређе на дјело. Дао сам мандат у најкраћем могућем року. Обавио транспарентан, инклузиван, процес формалних консултација и дао мандат мандатару у року краћем од Уставом одређеног. Разумијем, колико видим из медија, да постоји одређено неслагање са предлогом мандатара који је он саопштио посланицима и посланицама са листе ПЕС. Управо је сада највећа одговорност на мандатару и на осталим партијама које тренутно учествују у консултацијама. Црној Гори је потребна политички стабилна Влада. Након историјске побједе на предсједничким изборима требало је да ствари иду у том току. Да ли оне иду – нека грађани одлуче о томе", рекао је Милатовић.
Указао је да је сасвим противно Уставу и демократској пракси да се неко са стране меша у унутрашње политичке процесе. 
"Вјерујем да то нијесу тачне информације, јер ако су тачне, онда то није добро за државу Црну Гору и суверенитет који она има. Позивам, апелујем на мандатара и остале који учествују у преговорима, да процес учине додатно транспарентним и инклузивним, како би резултат био стабилнији. Видим да је ситуација сада забрињавајућа", нагласио је Милатовић. 
Навео је да у ПЕС-у постоје различита мишљења о актуелним политичким питањима. 
"Не можете негдје промовисати различитост мишљења, а онда негдје бити незадовољни тиме. Морате са ријечи прећи на дјела. У потпуности вјерујем у демократске капацитете у Европи сад и демократске капацитете цјелокупне јавности. Апелујем да додатно учине процес предлагања владе инклузивнијим и у складу са изборном вољом грађана, што је врло важно", констатовао је Милатовић. 
Рекао је да треба сачекати и видети како ће се ситуација у вези са формирањем нове Владе одвијати даље. 
"Чини ми се да је она енергија која је постојала након велике побједе на предсједничким изборима, гдје су грађани јасно рекли у историјском легитимитету мени указаном, којим путем желе да Црна Гора иде, да се та енергија поприлично сада разбила и да је та одговорност на онима који су досад водили процес", поручио је Милатовић.
Тврди да је након велике победе на локалним изборима у Подгорици прошле године позвао конституенте савеза ЗБЦГ, представнике Демократске Црне Горе, УЦГ И ГП УРА у власт и показао тиме велику ширину и визију. 
"Мислим да је то додатно потврђено на предсједничким изборима кроз велику побједу и мислим да је то био један трасиран пут. Да ли неко скреће са тог великог пута, најбоље грађани могу да процијене", рекао је Милатовић.
Коалиција "За будућност Црне Горе" неће бити у новој црногорској Влади, а договорено је да Алекса Бечић буде на челу Скупштине, саопштио је мандатар Милојко Спајић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.