Izvor: RTS, 28.Avg.2023, 05:45

Пуне руке посла за артиљерију обеју страна; Зеленски за изједначавање корупције и велеиздаје

Рат у Украјини – 551. дан. Руске снаге тврде да су одбиле напад украјинсих снага у правцу Купјанска. Обе стране наставиле са ваздушним ударима – дронови обарани изнад руских пограничних области, руски пројектили оборени код Кијева. Тело власника приватне војске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Вагнер" Јевгенија Пригожина идентификовано међу погинулима у паду авиона. Руски "сухој" испратио амерички дрон изнад Црног мора.
Противваздухопловна одбрана руских снага оборила је украјинске беспилотне летелице изнад московског округа, Брјанске и Курске области. У Белгороду, на југозападу Русије, једну особу усмртио је шрапнел од дрона, потврдили су регионални званичници.

Јуришне јединице Западне групе снага на правцу Купјанска одбиле су четири контранапада Оружаних снага Украјине, у чему је руска војска успела да заузме два упоришта, саопштено је на Телеграм каналу те групе.
"У правцу Купјанска извршени су артиљеријски и ваздушни напади у којима је убијено и рањено око 120 украјинских војника", рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.
Изнад Црног мора руски ловац Су-30 пресрео је амерички дрон и испратио га из тог подручја. Руски Тас наводи да америчка летелица "рипер" није повредила руски ваздушни простор.
Тело власника приватне војске "Вагнер" Јевгенија Пригожина идентификовано међу погинулима у паду авиона - у руској Тверској области 23. августа, потврдио је руски Истражни комитет. Идентитет свих жртвава утврђен је ДНК анализом.
Украјинска војска тврди да су руске снаге извршиле ваздушни напад на Кијев и друге делове земље. Две особе су рањене и оштећено је 10 зграда у паду ракетних остатака на широј територији престонице Украјине.
Три украјинска пилота погинула су у судару два тренажна авиона изнад Житомирске области. Обучавали су се за авионе Ф-16, а међу страдалима је и најталентованији украјински пилот Андриј Пилшчиков, познат под надимком Ђус.
Володимир Зеленски каже да је још рано да се расправља о детаљима додајући да очекује да ће све околности бити разјашњене.
Украјински председник истакао је да ће затражити од парламента да пооштри казне за оне који буду проглашени кривима у случајевима корупције током рата и предложио да те казне буду једнаке санкцијама које се добијају за велеиздају. ''Али, није реч о стрељачком воду. Ово није стаљинизам. Ако постоје докази, особа мора бити иза решетака'', додао је Зеленски.
Раније је рекао да су Украјина и Канада почеле преговоре о безбедносним гаранцијама. Кијев о томе већ преговара са САД и Великом Британијом. У септембру очекује нови пакет војне помоћи Запада у артиљерији, оклопној техници, ПВО системима, ракетама и средствима за уклањање мина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.