Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 18:42

Смернице Радне групе за ментално здравље младих пред почетак школске године

Премијерка Ана Брнабић председавала је седницом Радне групе за ментално здравље младих, на којој се разговарало о смерницама за основне и средње школе како би се боље припремили за почетак школске године.
Сви чланови радне групе биће на располагању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << директорима основних и средњих школа и свим школским управама у Србији, како би помогли у што бољој имплементацији смерница на терену, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Окосница смерница за школе јесте рад са ученицима на вредностима као што су толеранција, емпатија, унапређење међусобних односа заснованих на сарадњи и раузмевању, уз поштовање међусобних разлика, истиче се у саопштењу.
Тако ће ученици од петог до осмог разреда имати нову слободну наставну активност вредност и врлине као животни компас.
Докторка Милица Милованчевић Пејчић упознала је чланове радне групе да су, поучени искуством које су стекли након трагедија, које су се догодиле у мају, формирали кризне тимове који ће од сада увек бити у приправности, спремни за реаговање у кризним ситуацијама.
У случају да се догоде злочини или трагедије са три или више жртава на једном месту, одмах ће се на лицу места појавити тим са јасним задацима и протоколом, како би пружио психосоцијалну подршку свим угроженим особама.
Такође, од почетка школске године, у свим основним и средњим школама у Србији биће присутна по три полицајца пре, за време наставе као и после завршетка наставе, а појачаће се патроле у околини школа.
Брнабићева је рекла да је неопходно чешће састајања чланова овог тела у наредном периоду, с обзиром на то ускоро почиње нова школска година.
Премијерка је истакла да је ово први састанак радне групе у ширем саставу, са новоименованом министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић, те је напоменула да је сигурна да ће она својим знањем и искуством допринети још квалитетнијем функционисању радне групе.
Докторка Милица Милованчевић Пејчић рекла је да је у Београду радна група пружала подршку угроженима у позоришту Дадов, кроз индивидуалне и групне разговоре, а ван Београда радило се у Младеновцу, Лазаревцу, Панчеву и Малом Орашју.
Психосоцијална подршка биће пружана и у наредном периоду, у Дечјем културном центру у Београду, наведено је у саопштењу.
Брнабићева је захвалила свим члановима радне групе на преданом раду у претходном периоду, као и на спремности да и у будућности наставе са пружањем подршке свим угроженим грађанима и помоћи ученицима.
Поновила је став да ће и у наредном периоду, радна група слушати струку, те да је Влада Србије практично подршка лекарима и психолозима, како би помогла да њихове смернице буду у што већој мери и имплементиране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.