Izvor: RTS, 24.Avg.2023, 13:02

Супруга више не терети хирурга за насиље, суд одбио захтев за укидање притвора

У Трећем основном суду у Београду на суђењу хирургу Војно-медицинске академије Н. О., који се терети за насиље у породици, као сведок је требао да буде испитана његова супруга И. О. Она је одбила да сведочи рекавши да се не придружује кривичном гоњењу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
И.О. је искористила своје законско право да као његова супруга не сведочи у поступку, након чега је суд из доказа издвојио њен исказ, као и поједина вештачења која се на њега односе.

И.О. је рекла и да се не придружује кривичном гоњењу и да не истиче имовинско-правни захтев.
Она је своју одлуку образложила тиме да је одлучила да не сведочи највише због троје малолетне деце којима је потребан отац, односно оба родитеља, додајући да медијска експонираност због овог случаја утиче како на њу тако и на децу.
Оштећена, која иначе има статус посебно осетљивог сведока у овом поступку, је рекла да су она и оптужени имали довољно времена да размисле о свему, те су одлучили да све ураде у интересу њихове деце, додајући да само жели “да се ова агонија заврши”.
Замолила је суд да окривљеном дозволи да виђа децу ван притвора.
Н. О. је искористио присуство супруге и извинио се "за све лоше кроз шта је прошла са њим за 17 година колико су заједно“
На данашњем рочишту испитан је и сведок Д. О. рођени брат окривљеног, чије оружје је полиција пронашла у кући окривљеног, који је објаснио да је сакрио оружје јер се, пошто је подстанар, плашио да ми га неко не украде.
Рекао је и да је са својом супругом био код брата 7. јануара ове године, када је на лицу оштећене испод ока видео малу модрицу, за коју му је касније супруга рекла да је настала тако што је ударио И. О.
Суд одбио укидање притвора Бранилац окривљеног адвокат Ђорђе Калањ је на крају предложио суду да укине притвор окривљеном, наводећи да је његовом брањенику у бракоразводној парници суд одредио забрану приласка оштећеној.
Н. О. је такође замолио суд да му укине притвор уз образложење да је критичном приликом био у психотичном стању, да пре тога није имао ни саобраћајни прекршај, као и да је потребан својој деци.
Калањ је најавио и да ће Тужилаштву доставити понуду закључења споразума о признању кривице.
Суд је одбио предлог одбране за укидање притвора и заказао следеће рочиште за 14. септембар.Суђење је почело 8. августа.
Н. О. је доведен из притвора у којем је од хапшења 1. фебруара.
Хирург се оптужницом терети за кривична дела насиље у породици, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.
Тужилаштво је предложило суду да се окривљеном због извршења наведених кривичних дела изрекне казна сходно закону.
Како је раније саопштено, лекар је осумњичен да је од почетка јануара до почетка фебруара своју супругу ударао рукама и ногама по глави и целом телу, као и предметима у намери да је тешко повреди.
Такође, сумња се да је давио каблом, чупао за косу, упућивао јој претње, вређао и понижавао је.
Н. О. је како се сумња, својој супрузи нанео вишеструке повреде главе, бутина, врата, трупа и руку, услед чега су јој поломљена два ребра, као и лева лактична кост, што су повреде које се квалификују као тешка телесна повреда.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.