Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 17:15

Полиција наставља да контролише наоружане грађане – за нелегално држање оружја казне се пооштравају

По броју комада оружја по глави становника Србија је на петом месту у Европи, према извештају Светског популационог форума. Око 800.000 комада регистровано је као легално, а циљ је да се тај број смањи. У току је рад на изменама и допунама Закона о оружју и муницији, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како би се пооштрили услови за поседовање и ношење оружја и ускладили са мерама Владе које су донете након трагедија у мају. За нелегално поседовање оружја казне су и до 12 година затвора.
Током скоро двомесечне акције предато је 108.883 комада оружја и минско-експлозивних средстава, подаци су МУП-а. Прикупљено је 82.398 комада оружја, 4.243.139 комада муниције и 26.485 комада минско-експлозивних средстава која припадају категорији коју не могу набављати, држати и носити физичка лица.
Када полиција код неког пронађе нелегално оружје, за то се подноси кривична пријава, каже Јелена Лакићевић из МУП. Истиче да се од почетка маја, када су нашу земљу задесила два масовна убиства, континуирано врше контроле власника регистрованог оружја.
"Првенствено се ради на утврђивању испуњености просторно техничких услова, односно начина на који власници регистрованог оружја држе своје оружје. Полицијски службеник непосредним опажањем утврђује да ли власник има сеф, касу или орман који се не може лако отворити и да приступ том орману или сефу не може бити омогућен неким другим лицима, посебно не деци и малолетним лицима“, каже Лакићевић.
Пооштравају се услови за држање оружја Истиче да је обавезу да власници оружје држе закључано и ненапуњено донео Закон о оружју и муницији, усвојен 2015. године.
Тренутно се ради на нацрту новог закона, а Лакићевић каже да ће он пооштрити услове за то ко може да добије дозволу и да држи оружје у кући.
“Савесни грађани, савесни власници, а њих имамо заиста много, као што су ловци и стрелци, ће наравно моћи да испуне све те услове. У току је још увек пререгистрација оружја, која траје до 5. марта 2024. године. Ти власници који се нису до сада, значи протеклих седам година, одазвали позиву, у обавези су да до 5. марта следеће године донесу важеће лекарско уверење“, рекла је Лакићевић.
Истиче да они који су здравствено способни за држање оружја, морају код куће да обезбеде просторно техничке услове. Не смеју бити кажњавани ни прекршајно, ни кривично.
"Наравно, утврђиваће се и безбедносна процена да ли неко испуњава услове или не испуњава услове“, каже Лакићевић.
Наставља се контрола МУП ће, додаје, свакако наставити да контролише да ли се ти услови поштују. За несавесно и необезбеђено држање ватреног оружја, од 5. маја поднето је 820 прекршајних пријава.
"Није само важно да сте закључали, битно је и да се трећим лицима онемогући приступ том кључу, или шифри ако имате дигиталну касу, како то не би било злоупотребљено“, каже Лакићевић.
Додаје да је завршена контрола свих 100 стрељана, да је утврђено 178 мањих неправилности, за које је наложено да се исправе, и да је одузето осам комада оружја.
Држање оружја дозвољено је у 175 земаља у свету, али су за то прописани строги услови. За нелегално држање оружја тренутне казне у Србији су до 12 година затвора, а и то ће, како је најављено, бити повећано.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.