Izvor: RTS, 22.Avg.2023, 00:19

Усаглашена Декларација у Атини – подршка Украјини и европској будућности Западног Балкана

На неформалној вечери лидера Западног Балкана и европских званичника, на којој је учествовао и председник Србије Александар Вучић, усаглашена је Декларација којом се даје подршка Украјини и њеном председнику Володимиру Зеленском, али се и истиче да је важно да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се заокружи визија Европске уније, у чијем би саставу били Западни Балкан, Украјина и Молдавија.
Лидери са Западног Балкана и европски званичници окупили су се синоћ на неформалној вечери, коју је грчки премијер Киријакос Мицотакис организоваоповодом 20 година од Самита Европска Унија – Западни Балкан и усвајања Солунске декларације.

На састанку, који је одржан у вили "Максимос" у Атини, разговарало се о проширењу ЕУ и европској будућности региона, као и о рату у Украјини.
На вечери је усаглашена и Декларација којом се даје подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама, а истиче се и да Западни Балкан, Украјина и Република Молдавија имају заједничко европско наслеђе, историју и будућност.
Како је Спутњик јавио, на противљење председника Вучића није усвојена одредба о позиву на увођење санкција Русији.
Вучић је, уочи вечере, најавио да ће се у уторак састати са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.