Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 10:47

Службеник кинеског Министарства државне безбедности шпијунирао за ЦИА-у

Кинеске власти отвориле су истрагу против запосленог у влади те земље, идентификованог само по презимену Хао, због наводне шпијунаже у корист америчке ЦИА, саопштило је Министарство државне безбедноси Кине.
Наводи се да је 39-годишњи Хао био кадар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Министарства, и да га је ЦИА регрутовала док је студирао у Јапану.
Наводно је неименовани амерички званичник развио добре односе са Хаом тако што га је изводио у ресторане, слао му поклоне и финансирао писање истраживачког рада, након чега је Хаоа упознао са колегом за кога се испоставило да је официр ЦИА, а који га је наговорио да се врати у Кину и ради за америчку обавештајну агенцију.
Хао је, наводно, пристао, потписао споразум о шпијунажи са САД и прошао обуку. По повратку у Кину, Хао је добио посао у министарству и наводно се више пута састао са агентима ЦИА како би ''пружио обавештајне податке и прикупио средства за шпијунажу''.
Си-Ен-Ен наводи да је саопштење министарства уследило 10 дана након што је исто министарство објавило да је други кинески држављанин шпијунирао за ЦИА и да је наводно регрутован за време студија у Италији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.