Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 05:53

Празник Светих Зосима и Јакова туманских - слава манастира Тумане

Српска православна црква и верници славе празник Светих Зосима и Јакова туманских. Посебно свечано је у манастиру Тумане, где је служена Света архијерејска литургија и благосиљан славски колач.
Свети Зосим тумански био је велики молитвеник и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << духовник.Припада групи монаха исихаста, познатих под именом Синаити, који су у време кнеза Лазара, населили Србију.
О његовом животу нема сачуваних историјских података. По предању живео је сам у каменој пећини испосници код данашњег манастира Туман.
По народном веровању, нехотице га је, приликом лова, устрелио Милош Обилић, који је, на месту где је старац издахнуо, подигао цркву, односно манастир који се данас зове Туман. Мошти преподобног Зосима налазе се у цркви манастира Туман и откривене су 8. августа 1936. године.
Преподобни Јаков, рођен је као Радоје Арсовић 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице.
Стекао је два доктората у Француској, али га је једном приликом дотакла благодат Божја.
Напустио је службу и световни живот, па је уз владику Николаја започео своје подвизавање у манастиру Жича. Као искушеник прошао је сва монашка послушања.
Изузетно скроман и ћутљив, стекавши многе духовне дарове, био је и прозорљив. Пребијен је до смрти 1946. године. По сопственом завештању сахрањен је у манастиру Тумане. Мошти су му откривене 21. октобра 2014. године.
Празник светих Зосима и Јакова туманских свечано се обележава данас у манастиру Тумане, где се очекује на десетине хиљада верника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.