Izvor: RTS, 20.Avg.2023, 06:09

Клизање рубље на долару – смирење до руске зиме или троцифрен курс

Ванредним повећањем референтне камате са 8,5 на 12 одсто, рубља се брзо опоравила и вратила на ниво с почетка месеца, али то није донело смирење. Пробијање психолошке границе од близу 102 рубље за долар, макар и краткотрајно, за Кремљ је остварење највеће ноћне море. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << За део светске јавности потврда да делују санкције међународне заједнице и да руска привреда има проблема. Међутим, неки аналитичари прогнозирају стабилизацију до краја године. У песимистичком сценарију – троцифрен курс и двоцифрена инфлација.
Привреда је, према подацима руске владе, у првој половини године забележила раст од 4,98 одсто, што је више од очекиваног. Чак је и ММФ повећао овогодишњу прогнозу руског раста са 0,7 на 1,5 одсто. То, али и брзо враћање курса на око 93 рубље за долар не умањује чињеницу да је национална валута изгубила скоро четвртину вредности.

Очигледно, разлоге слабљења рубље треба тражити у већем увозу под притиском домаће тражње и потреба владе, уз истовремени пад девизних прихода због смањења извоза.
"Изгледа да је рубља била нека врста валуте која је првенствено зависила од вредности нафте. Од краја јуна месеца цена нафте на међународном тржишту расте, рубља заправо слаби у том периоду. Тако да дошло је до благог развезивања та два показатеља", оцењује Михаило Гајић, председник Либека.
Ко је кривац  Јака рубља за Москву је и психолошки важна, па не изненађује нервозно тражење кривца за њено склизнуће.
Економски саветник председника Путина Максим Орешин оптужио је централну банку за вођење лабаве монетарне политике. Са трећим мандатом на челу централне монетарне институције Елвира Набиулина и даље се опире и држи рубљу на режиму пливајућег курса.
Неки руски аналитичари прогнозирају да ће се у најбољем случају курс до краја године стабилизовати на око 90 рубаља за долар. У песимистичком сценарију - троцифрен курс и двоцифрена инфлација.
"Процењујем да за интервенцију на финансијском тржишту не би требало више од десет милијарди долара. Расположиве девизне резерве то омогућавају. Уопште не би било потребно да се повећава референтна стопа", истиче Јевгениј Надоршин, главни економиста "ПФ Капитал".
Контрола одлива капитала Док су на почетку рата војне потребе стимулисале наруџбине и утицале на раст производње, сада је високо издвајање од око четири одсто руског БДП-а камен око врата. Додатан проблем је одлив капитала, што су званичници одлучно демантовали, али су мере спремне.
"Зато се сада и говори о томе да се опет уведе она контрола одлива капитала и генерално да фирме које се баве извозом у Русији већину својих прихода касније једноставно продају држави", истиче Бојан Станић из Привредне коморе Србије.
Како грађани Москве гледају на курсне промене "Нисам забринут због курса, плату примам у доларима", безбрижан је грађанин руске престонице.
Други сматра да ће подићи ће цене, као и обично.
Међутим, има и оних који сматрају да ће то утицати на бизнис, а да већина људи то неће осетити.
Док за пад рубље грађани Москве изгледа још нису превише забринути, за дигиталну рубљу чије је тестирање у стварним трансакцијама актуелно ових дана за сада су незаинтересовани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.