Izvor: RTS, 19.Avg.2023, 17:17

Вучић у Сентандреји одликован Орденом Епархије будимске: Помагали смо Цркву онолико колико смо могли

Председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Мађарској, у Преображенској цркви у Сентандреји одликован је Орденом Епархије будимске првог реда. Истакао је да је поносан на чињеницу да је једини председник који је одликован Орденом Светог Саве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << СПЦ. Вучић се претходно састао са епископом будимским Лукијаном.
Срби у Мађарској живе више од три века, један од духовних центара је насеље Сентандреја, где се окупља и живи православни народ.

Тамо је данас велики празник, црквена слава на Преображење, а епископ будимски Лукијан је служио свету архијерејску литургију.
“Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук где је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне светлости и поручује нам да наша светлост светли пред људима, да виде добра дела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника“, рекао је епископ будимски Лукијан.
Састанак председника Вучића и епископа Лукијана Са епископом Лукијаном, у Сентандреји се састао председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Мађарској.

"Са епископом будимским г. Лукијаном данас у Сентандреји, месту које одише посебном духовношћу док сведочи о историји нашег народа и његовом насељавању у овим питомим пределима Мађарске и њиховом опстанку од 17. века до данас. Многе странице историје исписане су од тада, али ове које стварамо данас са нашим пријатељима Мађарима, представљају путоказ за будућност наших односа, чврстог партнерства и поверења које смо заједно изградили на добробит свих наших грађана", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.
Богослужење поводом славе Преображенске Потом, у Преображенској цркви служена је литургија поводом славе Преображенске, којој је присуствовао и председник Вучић.

Литургију је предводио епископ Лукијан, а био је присутан велики број Срба који живе у Мађарској.
Присутни су били и министар спорта Зоран Гајић, председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
"Почаствован сам орденом који сам примио од владике Лукијана" Након литургије, председник је у Преображенској цркви одликован Орденом Епархије будимске првог реда.
"Почаствован сам орденом који сам примио од владике Лукијана. Онолико колико смо могли помагали смо нашу цркву. Не само Будимску епархију, већ широм Србије, Републике Српске, Црне Горе целе Европе. Поносан сам на оно што смо урадили за Храм Светог Саве", рекао је Вучић након што му је уручен орден. 

Истакао је та је поносан на чињеницу да је једини председник који је одликован орденом Светог Саве Српске православне цркве.
"Свакога дана постављам себи питање каквом сам то Божјом милости заслужио и шта још је потребно да урадим како би се одужио српској цркви", рекао је Вучић.
Додао је да је влади данас много лакше да учини нешто добро за српску заједницу у Мађарској јер Србија има искрене пријатеље у Будимпешти.
"Све заслуге за то би требало да добије премијер Мађарске Виктор Орбан. Он је имао храбрости, жеље и визију да са Србима гради будућност. Ми никада у прошлости нисмо били оволико блиски. Поносам сам на чињеницу да смо много урадили на томе у претходним годинама", рекао је Вучић.
Председник је захвалио грађанима који су присуствовали церемонији, али и на томе што су, како је рекао, увек уз државу Србију.
"По први пут у Европи и свету ратују на овај или онај начин, а ми се трудимо да не будемо ти који ће да губе своју децу. Желимо мир у Украјини што је могуће пре. Суочавамо се са бројним проблемима на КиМ. Неки људи хоће да протерају наш народ са вековних огњишта. Ми везаних руку успевамо да сачувамо наш народ и светиње. Плашим се да ће времена бити још тежа", рекао је Вучић и додао српски народ у БиХ и КиМ увек може да рачуна на помоћ Владе Србије.
Орден Епархије будимске првог реда установљен је и обновљен поводом великих заслуга председника Вучића за српски народ у Мађарској и Румунији и његовог личног доприноса и доприноса српске државе за наш народ у дијаспори.
То су предложили Српска православна црква и епископ будимски, а епископ Лукијан одлучио је да се председнику Вучићу орден на ленти додели баш данас на Преображење у Преображенском храму СПЦ који је један од четири очувана храма у Сентандреји.
Додели ордена присуствовали су, између осталих, и председник Републике Српске Милорад Додик и српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Епископ Лукијан: Сан о бризи о Епархији и српском народу постао стварност захваљући председнику Епископ будимски Лукијан изјавио је да је сан свештенства, монаштва и верника те епархије да матица брине о својим светињама и свом народу, постао стварност захваљући председнику Србије Александру Вучићу, коме је данас из тог разлога уручен Орден Епархије првог реда.
"Захваљујући вама, председниче, тај сан је постао јава. Много значи ваш пут у мисији мира", рекао је владика који је данас председику уручио орден за посебне заслуге и старање о Епархији будумској и СПЦ у целини као и за подршку српском народу у Мађарској у напорима за одржање верског и националног идентитета.
Владика Лукијан је подсетио да је свечаност уприличена на празник Преображење – који је дан светлости, а који се обележава и у Сентандреји, граду који су наши преци сазидали и у њему седам црква.
"Али то је мало када кажемо да у Епархији имамо још 33 цркве и два манастира. Можете да видите која су дела која светле, а у које долазе људи из свих страна света да виде чују и причају какво духовно наслеђе имају Срби. То духовно наслеђе је тешко одржавати. То су наши преци одавно знали. У наше време дочекали смо нешто што смо само сањали, а то је да ће нас матица посетити и да ће бринути о свом народу. Захваљујући вама, председниче, тај сан је постао јава. Много значи ваш пут у мисији мира чега је много на устима, а мало у стварности", рекао је владика Лукијан.
Додао је да за српски народ у Мађарској али и Мађаре у Србији много значе добри односи двеју земља, и да они за све представљају велико олакшање.
"Брига матице о нама може се видети. И на сваком кораку човек се може уверити у то, почевши овде од Сентандреје па надаље. Зато смо свечаност уприличили на овај светли пранзик и уочи празника мађарског, апостолског краља Светог Иштвана, који је Мађаре увео у породицу хришћана", рекао је он.
Председник сутра са премијером и председницом Мађарске Вучић се вечерас састао са председницом Мађарске Каталин Новак кнезом Албертом II од Монака, на церемонији отварања Светског првенства у атлетици.
Председник ће своју посету сутра наставити посетом српским атлетичарима који се такмиче на Светском првенству у атлетици које се одржава у Будимпешти.
Потом ће се састати и са премијером Мађарске и председницом Мађарске, као и са турским председником.
Сви они присуствују овде, сем отварању светског првенства у атлетици и великом, односно највећем празнику Мађарске државе, то је Сент Иштван који се слави 20. августа и сутра су велике активности и велике свечаности тим поводом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.