Izvor: RTS, 19.Avg.2023, 16:33

У Сентандреји се слави Преображење, Вучић на литургији поводом славе цркве у Будимпешти

Председник Александар Вучић борави у дводневној посети Мађарској. У Преображенској цркви у Сентандреји почело је богослужење поводом славе Преображенске, којем присуствује и председник, након чега ће му бити уручен орден Епархије будимске првог реда. Вучић се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << претходно састао са епископом будимским Лукијаном.
Срби у Мађарској живе више од три века, један од духовних центара је насеље Сентандреја, где се окупља и живи православни народ.

Тамо је данас велики празник, црквена слава на Преображење, а епископ будимски Лукијан је служио свету архијерејску литургију.
“Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук где је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне светлости и поручује нам да се наша светлост светли пред људима, да виде добра дела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника“, рекао је епископ будимски Лукијан.
Састанак председника Вучића и епископа Лукијана Са епископом Лукијаном, у Сентандреји се састао председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Мађарској.

"Са епископом будимским г. Лукијаном данас у Сентандреји, месту које одише посебном духовношћу док сведочи о историји нашег народа и његовом насељавању у овим питомим пределима Мађарске и њиховом опстанку од 17. века до данас. Многе странице историје исписане су од тада, али ове које стварамо данас са нашим пријатељима Мађарима, представљају путоказ за будућност наших односа, чврстог партнерства и поверења које смо заједно изградили на добробит свих наших грађана", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.
Богослужење поводом славе Преображенске Потом, у Преображенској цркви почело је богослужење поводом славе Преображенске, којем присуствује и председник Вучић.
Литургију предводи епископ Лукијан, а присутан је велики број Срба који живе у Мађарској.
Присутни су и министар спорта Зоран Гајић, председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Након литургије, председнику ће бити и додељен орден, који додељује Епископија Будимска. Након тога ће бити обраћање окупљеном народу, а председник ће своју посету сутра наставити посетом српским атлетичарима који се такмиче на светском првенству у атлетици које се одржава у Будимпешти.
Потом ће се састати и са премијером Мађарске и председницом Мађарске, као и са турским председником.
Сви они присуствују овде, сем отварању светског првенства у атлетици и великом, односно највећем празнику Мађарске државе, то је Сентиштвáн који се слави 20. августа и сутра су велике активности и велике свечаности тим поводом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.