Izvor: RTS, 15.Avg.2023, 15:46

Танасковић: Брескве ће бити уништене, нема опасности да ће се наћи на тржишту

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да нема бојазни да ће брескве враћене са хрватске границе због високог нивоа пестицида завршити на тржишту Србије.
Јелена Танасковић је рекла да се тренутно раде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << испитивања и да анализе наше лабораторије још нису стигле.
"Ако се докаже да су пестициди у тој количини, сва количина тих бресака биће уништена", рекла је министарка за Танјуг.
Танасковићева је објаснила да се све оно што се произведе и продаје у Србији контролише у нашој земљи, док се оно што долази са стране контролише на самом граничном прелазу приликом увоза.
Она је додала и да се у Србији не ради контрола за сваку пошиљку воћа и поврћа које се извози, јер то процедурално ради инспекција земље у коју се увози.
"Тако и инспекција на нашим граничним прелазима ради контролу воћа и поврћа које улази у нашу земљу на пестициде и генерално на све материје које нису дозвољене и уколико није добро, ми ту пошиљку враћамо", објаснила је она.
Танасковићева је навела и податак да Србија на дневном нивоу са наших граничних прелаза враћа воће и поврће које долази из других земаља зато што има лоше анализе, односно повећану количину пестицида. Министарка је нагласила и да је воће у претходном периоду морало да буде више третирано како би опстало због климатских промена и појачаних падавина.
На сајту Европске комисије објављено је јуче да је на хрватској граници утврђен висок ниво пестицида "хлорпирифос" у пошиљци бресака која је стигла из Србије, па је товар враћен.
Медији су пренели и да су 7. јула са границе са Словенијом враћене брескве произведене такође у нашој земљи, и да је тада установљено да брескве садрже пестицид "хлорпирифос".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.