Izvor: RTS, 11.Avg.2023, 23:29

Агенција Фич потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ и изгледе за раст

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Фич Рејтингс" потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледима за његово даље повећање, а министар финансија Синиша Мали је изјавио да оваква одлука агенције потврђује да је у Србији, упркос неповољним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << условима у међународном окружењу, очувана пуна макроекономска, финансијска и монетарна стабилност.
Синиша Мали је рекао да је то још једна потврда да Србија води одговорну и озбиљну економску политику, политику раста и напретка, усмерену на даље реформе, на нове инвестиције, стварање још повољнијег привредног амбијента, уз побољшање животног стандарда грађана, саопштено је из министарства.

Мали је додао да Србија, упркос светској економској кризи, наставља да бележи привредни раст, да је незапосленост на крају првог квартала износила 10,1 одсто, а да је јавни дуг тренутно на нивоу од 50,3 одсто БДП-а.
"Упркос свим изазовима, успели смо да одржимо јавни дуг под контролом, далеко испод нивоа Мастрихта, да сачувамо радна места и да останемо атрактивна инвестициона дестинација. Уз све то, настављамо да побољшавамо животни стандард грађана Србије, па нас тако већ од 1. септембра очекује повећање плата за запослене у просвети, за медицинске сестре и техничаре у установама здравствене заштите и за неговатељице у установама социјалне заштите", навео је Мали.
Такође, од 1. октобра пензије у Србији ће бити веће за 5,5 одсто, додао је Мали.
Подсетио је и да од 1. јануара 2024. године следи даљи раст примања грађана, кроз нова повећања плата и пензија.
Притом, додао је, није се одустало ни од једног капиталног пројекта, већ се несмањеним интензитетом улаже у нове ауто-путеве и брзе саобраћајнице, пруге, мостове, болнице, школе, домове здравља и заштиту животне средине.
"Србија наставља да се развија и напредује, а наша економија је стабилна и здрава, што је препознато и од реномираних међународних рејтинг агенција, и што нам још једном потврђује да смо на правом путу", закључио је Мали.
Банкарски сектор доказао отпорност Како наводи агенција "Фич Рејтингс" у условима великих неизвесности, банкарски сектор је наставио успешно пословање и доказао отпорност.
Банке су остале профитабилне и ликвидне, док је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима близу историјског минимума, и на крају јуна је износило 3,2 одсто.
Агенција у извештају наводи да су изгледи за раст БДП-а у Србији позитивни, наводи министарство.
Очекује се да ће раст БДП-а у 2023. години износити 2,4 одсто, док се за 2024. предвиђа раст од 3,4 одсто.
"Фич Рејтингс" констатује да је, упркос великим турбуленцијама на светском тржишту, очувана релативна стабилност курса динара према евру као важан стуб укупне стабилности земље.
Рекордни ниво девизних резерви Такође, девизне резерве земље су повећане на рекордни ниво.
Остварен је висок прилив страних директних инвестиција и наставак раста запослености, док је стопа незапослености на ниском нивоу.
Агенција оцењује да су високи трошковни притисци, од чега је највећи допринос долазио од цена енергената и хране, довели до раста инфлације у 2022. и у првом кварталу 2023. године.
Наводи се да је инфлација достигла врхунац и да ће се од другог тромесечја наћи на опадајућој путањи, док се израженији пад очекује у другој половини текуће године и до краја 2023. године очекује се враћање на једноцифрену инфлацију.
Када је реч о јавним финансијама, мора се нагласити да су остварени резултати у првој половини 2023. године бољи од плана.
"Фич" очекује да ће дефицит бити на нивоу од око 2,7 одсто БДП-а у овој години.
То представља смањење од 0,6 процентних поена у односу на првобитну пројекцију.
Дефицит смањен на 1,5 одсто Предвиђа се да ће у наредне две године дефицит бити смањен на 1,5 одсто, што ће омогућити даље смањење учешћа дуга опште државе у бруто домаћем производу, а процењује се да ће на крају 2025. године оно износити око 48,1 одсто.
"Фич" процењује да средњорочни изгледи Србије остају повољни.
Такође, предвиђа да ће тржиште рада остати снажно и отпорно.
Посебно је значајно да ће запосленост наставити да расте, а очекује се и наставак стабилног прилива страних директних инвестиција и повратак БДП-а на путању раста од четири одсто од 2025. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.