Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 08:29

Ураган распалио пожаре на Хавајима – шесторо погинулих, људи ускакали у океан

Шест особа је погинуло у пожарима "без преседана" који су током ноћи захватили хавајско острво Мауи, саопштиле су власти. Пожари, подстакнути снажним ветровима урагана Дора, уништили су зграде компанија у историјском граду Лахаина, а најмање двадесетак људи је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << повређено, рекли су званичниц. Због три пожара било је 13 евакуација.
Спасиоци америчке обалске страже извукли су десетак људи из океана код Лахаине након што су ускакали у воду како би се спасили од пламена и дима. Пацијенти са опекотинама пребачени су на острво Оаху.

Амерички председник Џозеф Бајден наредио је да се сва расположива федерална имовину стави на располагање и изразио саучешће страдалима.
Лахаину су прелетели припадници америчке цивилне ваздушне патроле и ватрогасне службе Мауија и утврдили да је најмање 271 објекат оштећен или уништен.

Али, процена пуног обима штете могла би да потраје недељама или месецима, рекла је Махина Мартин, портпаролка округа Мауи.
Ричард Бисен млађи, градоначелник округа, саопштио је да се још не зна како су и где страдали.
Шест пацијената је превезено са Мауија на острво Оаху у уторак увече, изјавио је Спиди Бејли, регионални директор компаније “Хаваи Лајф Флајт“, компаније хитне помоћи.
Тројица од њих су имала опекотине и пребачени су у медицински центар Страуб, а неки у друге болнице у Хонолулуу. Најмање 20 пацијената пребачено је у медицински центар Мауи Меморијал, рекао је Бејли.
“Ово је без преседана“, рекла је Мартинова.
Пожар се одиграо током ноћи, што је ситуацију учинило још страшнијом, додала је, и тиме тежим да се процени штета.
На фотографијама које је објавио округ види се линија пламена како букти преко раскрснице у Лахаини и диже се изнад зграда, чија је историјска четврт у Националном регистру историјских места.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.