Izvor: RTS, 09.Avg.2023, 19:49

Почиње палијативно збрињавање болесника у Новом Саду

У бившој Ковид болници у Новом Саду, од сутра почиње палијативно збрињавање болесника, где ће се пружати медицинска услуга пацијентима оболелим од неизлечивих болести. Истовремено ће се пружати неопходна подршка њиховим породицама у складу са најновијим светским >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стандардима. Капацитет је 50 кревета, уз обезбеђене додатне просторије за укључивање чланова породице у процес лечења.
Ово је прва услуга такве врсте у Војводини. Отвара се и Одсек за ментално здравље за пружање услуга и промоцију из овог домена, као и превенцију менталних поремећаја. Из Клиничког центра Војводине наводе да ће на овим одељенима радити њихов постојећи кадар.

У јуну је у тој болници већ почео са радом центар за дијализу, са 43 лежаја. Планира се да Клинике за офталмологију и ОРЛ своје капацитете привремено пребаце на Мишелук, због радова на зградама.
"Према дефиницији СЗО, палијативно збрињавање није посебан вид лечења, него је поступак којим се повећава квалитет живота пацијената и њихових породица, пружањем поред здраваствених услуга које су неопходне и одговарајућих услова за сарадњу пацијент, породица, здравствено особље", истиче проф др Едита Стокић, директорка Клиничког центра Војводине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.