Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 20:12

Лучић: Покушај укидање МТС-а на Космету је политички притисак Куртија и правно је неутемељен

Одлука Приштине да укине МТС на Космету, политички је притисак администрације Аљбина Куртија и правно је неутемељена, поручује генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић. "Телеком" тражи подршку међународне заједнице јер угрожава 50.000 корисника мобилне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << телефоније и 30.000 корисника кабловске телевизије и интернета у српским енклавама.
Владимир Лучић, у интервјуу за РТС, изјавио је да су, нажалост, у петак добили обавештење да ће их у року од 30 дана избрисати из приштинског АПР-а.
Према његовим речима, разлози за то наведени у обавештењу су необични, нелогични и апсурдни – да њихова регистрација није исправна и да једном њиховом члану менаџмента, који их је пријављивао, у пасошу пише Косовска Митровица, Република Србија.
"То је заиста вишеструки апсурд. Замислите, бришете фирму јер један члан менаџмента има, наводно, неисправан документ. Ако би ушли у наш регистрациони лист, видели би да смо прописно пријављени према Бриселском споразуму, као и и да наша одговорна лица имају приштанске личне карте, никакве пасоше", указује Лучић.
Рекли сте да одлука приштинске Агенције нема правног основа и најавили сте жалбу. Јесте ли је поднели?
– Реч је о једном апсурном папиру где имамо рок од 30 дана да се жалимо. Контактирали смо све абасаде и имамо пуну помоћ државе.
Не могу да замислим нити један сценарио, осим да признају своју грешку.
Ако не добијете позитиван одговор, шта се још може урадити?
– У случају да одбију жалбу, можемо преко суда да тражимо у Приштини привремену меру спречавања те одлуке зато што се прави ненадокнадива штета нашој компанији.
Имамо та два правна корака да бисмо спречили ту одлуку. Надам се да ћемо то урадити.
Реч је о једној нелегалној одлуци, кршењу Бриселског споразума, а доносиоци те одлуке морају тога бити свесни.
Гашење мобилног сигнала људима којима је то веза са Србијом, те телевизијског – да људи немају више могућности да гледају ТВ из Србије, фактички одсеца једну популацију од комуникације.
Морају бити свесни последица тог гашења и то посебно са разлогом који није правно утемељен.
У "Телекому" на Космету ради 250 људи. Шта они кажу, каква је тамо ситуација?
– Људи су генерално забринути. Отишао сам да их посетима. Могу да поручим да сам потпуно уверен да ће тамо "Телеком Србија" остати.
Имали смо разне фазе у развоју на КиМ. Секли су нас 2005, 2006. и 2007. године. Враћали смо и потпуно сам сигуран да ћемо остати, као и да ће међународна заједница стати на нашу страну.
Ми, као "Телеком Србија", потпуно смо, деценију поштовали Бриселски споразум. Ово је добар тест за међународну заједницу.
"Телеком" је својевремено најавио ширење пословања на Космету. Колико је то сада реално?
– На сваку територију на коју уђемо,"Телеком" планира да буде број један. Потпуно сам сигуран и да ћемо на КиМ у једном тренутку бити број један.
Били смо кандидати да купимо мобилни оператер ИПКО на тендеру. Сигурана сам да ће "Телеком", добијањем треће лиценце или са неком будућом аквизицијом, и на тој територији бити број један, као и да ће запослити још много људи и породица.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.