Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 07:48

Критично у Хрватској, ниво Драве достигао рекордни ниво; Словенци се боре са тонама муља

У Хрватској је ситуација са поплавама критична у Подравини, пошто је Драва достигла рекордне нивое. Словенија се бори са последицама поплава. Ни после три дана од катастрофалних поплава, неки грађани још увек нису извукли воду из својих кућа. Клизишта су се покренула, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тоне муља онемогућавају прилаз кућама.
Драва је пробила у језеро Шодерица код Копривнице, поплавила камп, шеталиште и остатак подручја код пруге, а урушила се и једна кућа. Водени талас је урушио и пут код Шодерице, преноси портал Индекс.
 Критично је у неколико насеља уз Драву, између Копривнице и Ђурђевца, а у Дрњу је поплавило неколико кућа и евакуисано је неколико људи. У понедељак је послата и прва државна СМС порука упозорења, а добили су је грађани код Копривнице.
Начелник опшине Дрње Петар Домбај изјавио је да је ситуација под контролом, али да је тешко проценити када ће доћи до врхунца воденог таласа.
Навео је да предвиђени врхунац водостаја износи око 650 центиметара, а да је тренутни ниво око 620 центиметара.
Начелница опшине Хлебине Божица Трнски изјавила је да се чини све да буде спречен најцрњи сценарио, а то је да вода пробије насип.
Навела је да је ангажовано око 300 мештана, чланови добровољних ватрогасних друштава из готово свих жупанијских места, а да је у помоћ пристигло и око 150 припадника Хрватске војске.
Борба са последицама поплава у Словенији 
Ни после три дана од катастрофалних поплава у Словенији, неки грађани још увек нису извукли воду из својих кућа.
Многи становници Савињске долине још дуго неће моћи да се врате својим кућама. Чак и они који су се вратили или су успели да преживе поплаву у својим кућама, још дуго ће се носити са последицама.
 У долини има тона муља, песка, блата. У Брашовском Летушу и делу реке Речице код Паке, на ушћу Паке у Савињу, јуче је још било стајаће воде у неким кућама.
Ватрогасци су још јуче правили пут до кућа, јер док га не добију, машине не могу да иду.
Премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је да штета од катастрофалних поплава у тој земљи износи неколико милијарди евра. Голоб је истакао да је приоритет да се успостави основна инфраструктура, као што су струја и вода.
Премијер је истакао да је помоћ Словенији почела да стиже и из иностранства и да је тренутно најпотребнија тешка механизација, као и монтажни мостови, објавила је Радио-телевизија Словенија. Помоћ је већ почела да стиже, не само из ЕУ, нагласио је Голоб.
Велике поплаве које су протеклих дана погодиле Словенију и Хрватску забележене су из свемира и поређењем сателитских снимака Сентинел-1 САР од 4. августа са снимцима на дан највишег водостаја, 5. августа, чиме су приказане размере катастрофе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.