Izvor: RTS, 07.Avg.2023, 13:12

Видовић о борби са пожарима у Грчкој: Емоције су биле велике, сликали су се са нама, свирали нам у путу

Шеф спасилачког тима Давор Видовић рекао је за РТС после повратке његовог тима из Грчке где су помагали у гашењу пожара да је народ био узнемирен, уплашен, али да су успели да их смире и организују да и они пруже помоћ. Након интервенције емоције су биле велике, људи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су прилазили, сликали се са нама, свирала су нам у путу возила која су нам ишла у сусрет, осетили су велику захвалност, каже Видовић.
Српски ватрогасци-спасиоци који су помагали у гашењу пожара у Грчкој, вратили су се након успешне акције. Борили су се са ватром 11 дана на подручју грчког града Волоса. 

 
Шеф спасилачког тима Давор Видовић рекао је да су 11 дана практично нон-стоп дежурали, помагали народу Грчке у смиривању ситуације, односно у санацији последица катастрофалних пожара.
"Ситуација у Грчкој је сада знатно боља. Температура се спустила. Првих дана кад смо дошли 25. и 26. јула, температура је била веома висока. Ноћу се чак није примећивала велика разлика између температуре дневне и ноћне. Температура је била на 34-35 степени током ноћи, што је наравно допринело ширењу пожара. Ми смо интервенисали, помагали на свим нивоима“, каже Видовић.
Најуспешнијих акција била је у једном насељу Неа Анцхиалос. Спашено је најмање 40 кућа и то уз помоћ мештана.
"Дошао је позив да се пребацимо хитно на другу локацију и то је била локација у Неа Анцхиалосу, где смо прво по извиђању приметили где су критичне тачке. И онда смо се распоредили са грчким колегама и почели да гасимо пожаре. Народ је био доста узнемирен. Људи су се уплашили, једноставно успели смо да смиримо народ, да их организујемо, да нам пруже помоћ“, каже Видовић.
Према његовим речима, након интервенције емоције су биле велике, људи су прилазили, сликали се са њима, свирала су им успут возила која су им ишла у сусрет, осетили су велику захвалност.
У тиму који је кренуо у Грчку било је 38 људи.
"Спасиоци од почетка, прво пролазе основну ватрогасну обуку, самим тим стичу основна искуства и онда кроз различите специалистичке обуке, они се оспособљавају да још боље реагују и да буду спремни на сваки ванредни догађај. Између осталог и ово невреме што се дешава по Србији и шумски пожари, стављају захтеве да будемо што способнији да се спремамо за такве догађаје“, навео је Видовић.
Истакао је да Сектор за ванредне ситуације, сваки пут кад се припрема за путовање у иностранство, односно слање тимова на ту врсту међународне помоћи, опреми тимове са опремом, исхраном, водом, све што је потребно, сва логистичка опрема која је потребна да би се борило најмање 7 до 10 дана.
Иначе, како је рекао свих 3.500 ватрогасаца Сектора за ванредне ситуације, свакодневно бори се са различним врстама ванредних дешавања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.