Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 17:35

Рекреација, али и повратак читању у дечјим одмаралаштима – сваки боравак једна књига

Не постоји ниједна генерација од 50-тих година прошлог века, од када и постоје дечја одмаралишта, да бар једном није била на летовању, зимовању, рекреативној или бар на неком излету у тим објектима. Иван Јегоровић в.д. директора Центра дечјих летовалишта Београда, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << истиче да је тренутна попуњеност одмаралишта сто посто. Посебно указује да су планински објекти благо Србије и да су пажљиво бирани годинама за активан одмор малишана. Наводи да су програми унапређени прем интересовању децу, али да им је и циљ да током сваког боравка прочитају бар једну књигу.
Настава у природи, летовање и зимовање предшколске деце, спортске припреме, излети и екскурзије, кампови су само део садржаја у објектима Центра дечјих летовалишта Београда на Тари, Дивчибарама, Аранђеловцу, Гочу Руднику, Авали, Брусу. 

Центар дечјих летовалишта постоји од 1955. године са  шест активних објеката и Брусом који је у фази реновирања и за сада не функционише.
Иван Јегоровић очекује да ће и тај објеката у наредних годину дана примити прве ђаке.
"Не постоји просто ниједна генерација од тих 50-их година која бар једном у животу није била у неком од наших објеката. Тренутна попуњеност је сто посто, тренутно код нас у објектима борави `Супер камп` са својим програмима, фактички траје цело лето, од јуна месеца па до средине августа.  И након тога ћемо угостити спортисте, спортске екипе", каже Јегоровић.
Додаје да је крај августа и почетак септембра деценијама резервисан у објектима дечјег одмарлишта за спортске припреме. Многи спортски клубови, озбиљни спортисти су се припремали у тим објектима на Тари, Гочу, Дивчибарама, на Авали.
У питању су посебно изабране локације на одређеној надморској висини с умереном планинском, бањском климом, ружом ветрова, а све то би требало да допринесе бољем здрављу малишана.
"Сви наши објекти на свим планинама су, фактички, природно благо ове наше земље. Дакле, заиста су пажљиво бирани тих давних година, сви ти објекти. И нису случајно ту, на тим позицијама где се налазе. Оно што јесте акценат код нас, јесу програми које спроводимо са клиникама. Дакле, то су рекреације, анимације, учење у природи. Дакле, они имају активан одмор тамо. Дакле, не седе, не леже, не држе телефоне у рукама под цео дан", поручује в.д. директора одмаралишта.
Истиче да су програми модификовани и унапређени, сходно данашњем времену, јер интересовања деце нису иста, ни слична као од пре десет и 30 година.
У сваком објекту су и 24 сата здравствени радници, доктор и медицинска сестра.Наравно, у сваком објекту имамо здравствене раднике, доктора и медицинску сестру.
Сваки боравак, једна прочитана књига "Направили смо у сваком објекту читалачки кутак и клинци могу ући у климатизоване просторије, сређене са лежајевима и одабрати књигу која им се свиђа и читати је у паузама између осталих активности. И то је нешто што за сада не користи много деце јер преферирају дигиталне ствари, лаптопове, таблете, телефоне, али ми полако покушавамо да их вратимо књизи и да обавезно прочитају нешто", наводи Јегоровић.
Договор је, каже с учитељима, професорима и водичима група да анимирају децу и да свако током боравка прочита бар по једну књигу.
Tакође, неизоставна је и сарадња с факултетом за физичко васпитање и с Учитељским факултетом. 
Истичући да су једина установа која се  бави, како оцењује, апсолутним дечјим туризмом, наводи да у  одмаралиштима бораве и деца из окружења, из дијаспоре.
"Из Црне Горе, из БиХ, из Хрватске су долазила деца, имали смо и децу из Македоније. Наравно углавном је то окружење, али капацитети су попуњени и нашом децом и јако ми је драго због тога", истиче Јегоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.