Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 06:07

Када је време да дете добије први телефон, питање око ког се споре и стручњаци и родитељи

Коришћење мобилних телефона значајно утиче на рано формирање личности, а прекомерна употреба може довести до озбиљних здравствених проблема. Када је време за први телефон, питање је на које стручњаци немају јединствен одговор.
Када се најмоћнији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << извор информација у историји цивилизације нађе у дечијим рукама опасности су бројне. Одговорност родитеља, васпитача, наставника је да осигурају одговарајућу заштиту и подршку деци у дигиталном свету, упозоравају стручњаци. Према последњим истраживањима амерички Институт за дечји ум, "Child Mind", препоручује узраст од 14 година као најбољи за први паметни телефон.
"Четрнаеста година је узета као нека граница где дете заиста може да когнитивно, емоционално, лепо промишља поруке које до њега долазе. Да може критички да их обрађује, да може логички да закључује. Данас родитељи мисле да су супер кул и модерни родитељи ако у најранијим узрасту дају што бољи модел мобилног телефона, заправо чине више штете, неко користи детету", наводи Ана Мирковић, психолог.
Упућени подсећају на велики број апликација за родитељски надзор које могу бити корисне и олакшати родитељима увид у то како деца користе телефон али и напомињу да је разговор најбољи механизам.
"Деца су рањива и треба их чувати, као што их чувамо и у реалном животу. Увек прво саветујемо разговор са децом. Увек треба имати отворен однос и треба их упутити како да се понашају на интернету", каже Горан Куњадић, стручњак за сајбер безбедност.
Коришћење паметног телефона и интернета код деце мач са две оштрице  Да је коришћење паметног телефона и интернета код деце мач са две оштрице упозоравају и из Уницефа.
"Технологија је оруђе! Подржите децу да је користе на паметан начин! Коришћењем технологије за свакодневну комуникацију путем сервиса за четовање и пасивним гледањем видео садржаја деца неће стећи одговарајуће вештине дигиталне писмености", упозоравају из Уницефа.
Припремите се за игру мачке и миша док деци не представите све предности и мане нових технологија, упозоравају стручњаци, наглашавајући да не постоје тачно утврђене мере за безбедно коришћење интернета већ је то дуг процес едукације у који је потребно укључити цело друштво.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.