Izvor: RTS, 05.Avg.2023, 22:51

Дачић: Србија ће све учинити за мир, не прихватамо трикове приштинске власти

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће Србија учинити све за мир на Косову и Метохији, али да не прихвата трикове приштинске власти као што је повлачење 25 одсто полиције из општинских зграда на северу.
Ивица Дачић је навео за Танјуг >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао полицију на север КиМ иако није имао дозволу Кфора нити сагласност српских општина, а да се очекује да Србија буде задовољна што ће повући 25 одсто полиције из општинских зграда на северу, иако није имао право да их пошаље тамо.
"Курти нема право на то што је урадио. То је супротно међународним договорима, он је послао полицију на север Косова иако није имао дозволу Кфора нити сагласност српских општина. Сада ми треба да будемо задовољни што ће он повући 25 одсто и сада су сви у међународној заједници срећни што је ето почела деескалација. И они који притом кажу да то нема везе са деескалацијом, сада поздрављају тај акт. Мислим да је то исмевање целе међународне заједнице и показатељ колико они уопште немају озбиљну намеру да утичу на Куртија", рекао је Дачић.
Додао је да треба да се ода признање Србима који живе на КиМ који стоички подносе терор који се над њима врши, наводећи да приштинске власти највише боли миран отпор српског народа и њихово јединство.
Дачић је рекао и да приштинске власти боли то што је само 13 Срба изашло на изборе на северу КиМ и да је зато важно да се настави борба и јединство.
"Ми настављамо нашу политику. Не признајемо једнострано проглашену независност Косова, јесмо за мир, све ћемо да учинимо за мир, али не приватамо трикове и замазивање очију као што је делимично повлачење од 25 одсто, они сви треба да се повуку одмах", рекао је Дачић.
"Србија осуђује политику санкција" Говорећи о санкцијама које су САД увеле државном врху Републике Српске, Дачић је навео да Србија осуђује политику санкција, нарочито када је реч о санкцијама које уводе поједине државе.
"Подсетићу да су и друге земље имале и имају спискове људи које се налазе под њиховим санкцијама. Ми мислимо да је то један погрешан приступ и да је то апсолутно неприхватљиво. Ако већ сада говоримо о Републици Српској, она је настала Дејтонским споразумом, она је по њему део БиХ. Када Бећировић каже да је Дејтонски споразум, један екцес који је нанео штету муслиманима онда то није кршење споразума или када Курти ради ово што ради он се не налази на листи за санкције", рекао је Дачић.
Додао је да Дејтонски споразум мора да се поштује онако како је написан, подсећајући да је настао јер је у БиХ избио рат и јер три народа нису могла да се усагласе о својој будућности.
"Ми немамо никакве амбиције нити жеље да дестабилизујемо БиХ, али зашто Срби не би имали права да обележавају годишњице погрома над Србима.. Ко каже да ми немамо то право?", упитао је Дачић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.