Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 19:52

Америка против Доналда Трампа, одбрана демократије или лов на вештице

Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужен је за покушај мешања у изборе 2020. Ако буде проглашен кривим, прети му вишегодишњи затвор, кажу правници. Трамп негира оптужбе, захвалан присталицама, док његов тим све карактерише као лов на вештице.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Сједињене Државе против Доналда Трампа. Одјекује оптужница, прва у америчкој историји, по којој је бивши председник покушао да уништи њен демократски систем. У четири тачке, на 45 страна, Трамп је оптужен да је са саучесницима ковао заверу како би поништио изборни пораз 2020. и подстрекавао присталице на упад у Конгрес 6. јануара 2021.

“Напад на нашу престоницу био је атак на седиште америчке демократије. Као што је описано у оптужници, подстакнут је лажима оптуженог - усмереним на ометање темељних функција Владе Сједињених Држава“, истиче Џек Смит, специјални тужилац.
Док су се у Конгресу бројали гласови, маса незадовољних кренула је у Капитол. После нереда, више од 1.000 њих суочило се са федералним оптужницама. На оптужницу за бившег председника, Трампов тим одговара - лов на вештице и покушај мешања у председничку трку 2024. Сам Трамп тврди - невин сам. Специјалног тужиоца Смита назива "поремећеним".
“Прогон председника Трампа и његових присталица подсећа на нацистичку Немачку 30-их година, бивши Совјетски Савез и друге ауторитарне, диктаторске режиме“, тврде из Трамповог штаба.
“Све што се десило јесте да је председник Трамп добио правне савете експерата који су му дословно рекли, господине председниче, ове државе се жале, ви можете да питате потпредседника Пенса да паузира гласање 6. јануара, да те државе ревидирају, како бисмо могли да коначно знамо ко је победио“, наводи Џон Лауро, адвокат бившег председника Доналда Трампа.
Амерички председник Џозеф Бајден снимљен је на одмору, без приступа репортера. Док председавајући Конгреса Кевин Мекарти, сенатори и други републикански званичници у оптужници виде намеру да се одвуче пажња од њиховог покушаја да покрену законодавни процес против Бајдена и да се спречи номинација Трампа за председничке изборе следеће године.
Трампов конкурент и бивши потпредседник Пенс, директно укључен у спорне догађаје, обрушио се на Трампа. А гувернер Флориде Рон де Сантис поручује - да он дође на власт, то би било немогуће.
Али, Трамп по анкетама има 54 одсто подршке републиканаца. Чак и осуђујућа пресуда, како се оцењује, не би га спречила на путу до кандидатуре. Поларизација америчког друштва, тумачи се, додатно је продубљена.
То је задатак за специјалног тужиоца Џека Смита - неустрашивог, по опису колега. Смитова тридесетогодишња тужилачка каријера, бележи и осуђујућу пресуду против Саљиха Мустафе. Бившег команданта тзв. ОВК, за ратне злочине над албанским цивилима.
Оптужница против бившег америчког председника, врло је педантна, оцењује професорка права из Њујорка. И не може бити озбиљнија, јер задире, како каже, у срце америчке демократије.
“Оптужница сугерише да Трамп није просто лагао о изборној превари, него да је користио те лажи како би преокренуо вољу бирача и тиме исход легалних избора. Оптужница до детаља описује како је Трамп заправо био свестан да је реч о лажи, али је систематично са саучесницима покушавао да ту лаж спроведе у дело“, напомиње проф. Шерил Бејдер са Универзитета Фордам.
Трамп се суочава и са оптужницама о исплатама новца порно-звезди у замену за ћутање и фалсификовању пословних записа. Али и да је, пошто је напустио Белу кућу, задржао строго поверљиве владине документе на свом имању Мар-е-Лаго. После последње и најозбиљније, бившем америчком председнику наложено је да се у четвртак појави пред федералним судом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.