Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 09:23

Ивковић о акцији полиције у Суботици: Сасекли смо један део кријумчарских група, настављамо рад

Начелник Управе дирекције полиције Ивица Ивковић каже за РТС да је јучерашња акција, у којој је пронађено 300 ирегуларних миграната у шумском појасу према граници са Мађарском, плански спроведена, да је дала више него добре резултате, као и да су сасекли један део >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кријумчарских група. Наводи да иза инцидената који се дешавају стоји борба за превласт између самих миграната. Поручује и да ће наставити са оваквим акцијама, јер је безбедност грађана приоритет.
Ивица Ивковић наводи да је прошле недеље било више пријава да се чују пуцњи из правца шуме која гравитира према граничном подручју према Мађарској, као и да је 24. јула једна особа преминула и то кривично дело је квалификовано као убиство.
“Ми смо јуче спровели једну велику и опсежну акцију на основу информација које смо пре тога прикупили од разних служби и Министарства. Донели смо одлуку да та акција буде спроведена на јучерашњи дан. Контролисали смо простор од 6.800 хектара површине, изузетно неприступачан. То је један шумовити део, пуно шибља, али изузетном пожртвованошћу и упорношћу полицијских службеника и јучерашњи резултати су више него задовољавајући“, рекао је Ивковић.
Указао је да су у јучерашњој акцији пронашли 300 миграната.
“То су биле особе различитог узраста. Њихов смештај иде искључиво у сарадњи и договору са Комесаријатом за избеглице и миграције. Након добијених упутстава стране Комесаријата, ми та лица спроводимо у прихватне центре и прихватилишта на територији Србије“, додаје Ивковић.
Истиче да у прихватним центрима на северу земље тренутно нема капацитета.
“Јуче смо један део људи транспортовали за Прешево, 240 ирегуларних миграната је спроведено у Прихватни центар у Прешеву“, истиче Ивковић.
"Једини циљ миграната је Западна Европа" Ово није прва акција и хапшења и заплене оружја, као и расељавања кампова. Мигранти се углавном усмеравају на југ Србије и та акција већ дуго траје. Међутим, они обично налазе начине да се врате на север како би прошли границу и стигли до жељених земаља у Европској унији.
“Овај проблем који имамо са миграцијама није само проблем Републике Србије, тај проблем имају и све земље у окружењу. Када кажем земље у окружењу, пре свега мислим како на правце доласка у Републику Србију из Северне Македоније, из Бугарске. Њихов једини циљ јесте Западна Европа, односно највећи део њих има жељу да оде до Савезне Републике Немачке“, поручује Ивковић.
Изнео је податак и да је на граничном појасу према Републици Бугарској током прошлог месеца спречен улазак 1.100 људи на нелегалан начин.
“Поприлично то црпи ресурсе и материјалне и људске. Међутим, ми у целом том задатку нећемо одустати. Доказ тога је јучерашња акција“, додаје.
"Јучерашња акција планирана, дала више него добре резултате" Објашњава да је то била планирана акција, као и да су прикупљене неке оперативне информације, а након што проверене, утврђена су подручја на којима се крећу те кријумчарске групе.
“Јучерашња акција је дала више него добре резултате, 13 лица је задржано у службеним просторијама Министарства унутрашњих послова. Више њих је процесуирано, 27 по неким различитим прекршајима из области Закона о граничној контроли и Закона о странцима, а ових 13 лица је задржано због постојања основаних сумњи да су извршили кривично дело недозвољено држање оружја и експлозивних материја“, објаснио је Ивковић.
"Инциденти искључиво везани за сукобе између самих миграната" Прошле недеље је на северу било оружаних сукоба и Управа полиције у Суботици је рекла да је безбедносна ситуација неповољна.
“Ми смо имали прошле недеље више неких изолованих инцидената. Морам само да напоменем да су ти инциденти искључиво везани за сукобе између самих миграната“, рекао је Ивковић.
На питање да ли овакве акције смирују грађане који живе у тим подручјима, Ивковић каже да је циљ да се безбедност грађана подигне на много већи ниво.
“Подручја тих насеља Макова, Седмице и Хајдукова су уско уз саму границу са овом шумом коју смо ми јуче контролисали. И наравно да овом акцијом ми настојимо да безбедност грађана у самом граду Суботици подигнемо на много већи ниво. Мислим да је јучерашња акција већ дала резултате и у нашем разговору са становништвом које је било тамо и које је присуствовало и са којима смо разговарали, они су више него задовољни јучерашњом акцијом“, истакао је Ивковић.
Напомиње да ће полиција наставити даље са свакодневним поступањем.
“Ми смо у претходном периоду са територије града Суботице имали транспорт између 70 и 100 миграната у различите прихватне центре. Али морам да кажем да ми сваког дана имамо враћања са територије Републике Мађарске минимум 200 миграната. Значи да ми њих опет морамо да прихватимо, обрадимо, сместимо у прихватилишта, поступамо на начин који су законом утврђени према њима. Тако да ми ћемо и даље настојати да ове акције буду константне и безбедност грађана је наш приоритет“, указао је Ивковић.
Говорећи о томе одакле толико оружје мигрантима, Ивковић каже да су јуче пронашли одређену количину оружја.
“Сва та лица смо са сваким оружјем повезали њихове контакте, везе, тако да сва лица која су била јуче ухапшена, односно њих 13, биће данас процесуирани или данас или сутра у тужилаштву у Суботици“, додаје.
Настављају се акције полиције За кријумчарење и пребацивање миграната потребна је велика логистика и новац. Говорећи о томе да ли ми у овом тренутку расположемо довољним ресурсима како бисмо зауставили уопште инциденте, Ивковић каже да је током јучерашње акције употребљен велики део ресурса.
“Терен такав је какав јесте. Изловали смо неке појединачне ствари где смо приметили где су њихова кретања. Јуче смо и нашу акцију усмерили на та подручја. Пронашли смо неколико од тих илегалних кампова. То смо у сарадњи са градским службама очистили тај део шуме, јер је ту доста запуштено, бачених којекаквих лименки, кеса, осталог. Све то враћамо у првобитно стање онакво какво јесте било и ми ћемо наставити с контролом и опсервацијом тог простора“, рекао је Ивковић.
Цивилни сектор који прати мигранте каже да чим дође до одређеног сукоба значи да су кријумчарске банде ојачале. Ивковић, ипак, није сагласан са таквом оценом.
“То је само један догађај где је борба за превласт између њих самих. Ми смо у јучерашњој акцији један део тих кријумчарских група сасекли. Настављамо и даље са радом. Кажем, ово није само једна изолована акција. Ово је једна координирана акција и која ће се наставити наравно и у наредном периодом. Ми и даље радимо, имамо и даље нека оперативна сазнања како то све функционише и надам се да ћемо нормалним периодом то решити на много бољи начин“, напомиње Ивковић.
Јуче преко 600 миграната враћено у прихватне центре У овом тренутку, додаје, југ Србије је миран у односу на север земље.
“На северу се дешавају ове ствари, јер првенствено је њихов циљ да они напусте простор Републике Србије. Њима није циљ да остану у Србији него наравно да су циљ земље Западне Европе, односно Европске уније. Тако да ми смо на том путу те неке мигрантске руте. Боримо се, мислим, и више него добро са свим капацитетима које имамо“, поручује Ивковић.
Наводи да су осим у Суботици јуче имали велику координирану акцију и на територији других градова.
“У Сомбору је 77 лица враћено у прихватне центре, Шабац – 132 лица враћена у прихватне центре и Пирот 101. Значи, ми смо јуче имали преко 600 лица које смо вратили у прихватне центре, обрадили и предали на даље поступање“, закључио је Ивковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.