Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 06:03

Украјинске власти: Ваздушни напади на Кијев и луке у области Одесе; Москва: Уништен украјински поморски дрон у Црном мору

Рат у Украјини – 525. дан. Украјинске власти тврде да су ноћас русе снаге гађале складишта жита у лукама Одеса и Измаил, као да су оборени сви дронови изнад Кијева. Са друге стране, Москва саопштава да је одбијен напад поморског дрона на руски ратни брод у Црном мору. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Реџеп Тајип Ердoган је позвао Путина у посету, док председник Русије понавља разлоге за напуштање споразума о житу. Белоруском отправнику послова у Варшави уручена је протестна нота.
Украјинци су поново, током јучерашњег дана напали дроновима руску престоници и гађали бродове Црноморске флоте, саопштили су руски званичници.

Са друге стране, украјински званичници тврде да су руске снаге беспилотним летелицама гађале Харков и Херсон.
Кремљ је, у међувремену, после напада дроновима признао да претња постоји, док је Кијев уверен да ће рат ускоро прећи на руску територију.
Тим поводом огласио се и Брисел, који је позвао Москву да не користи "наводне" нападе беспилотним летелицама као изговор за даљу ескалацију сукоба.
Вашингтон је, истовремено, наговестио је да је Русија спремна да се врати преговорима о извозу украјинског жита, као и да ће то свакако морати да учини ако жели да своје ђубриво пласира на светска тржишта.
За то време, Варшава је саопштила да су два белоруска хеликоптера нарушила ваздушни простор Пољске, те да ће послати још војника на границу са Белорусијом.
Из Минска су одбацили оптужбе да су њихови хеликоптери нарушили ваздушни простор Пољске, истичући да је реч о оптужбама којима се правда гомилање снага на граници са Белорусијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.