Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 20:02

Нико не прижељкује владу с тесном већином - ко ће бити нови црногорски мандатар

У Црној Гори, и данас консултације о мандатару за састав нове владе. У резиденцији на Цетињу, председник Јаков Милатовић прво је разговарао са представницима Покрета Европа сад, предвођеним Милојком Спајићем, који се види и као најизвеснији мандатар. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
После консултација на Цетињу коалиција За будућност Црне Горе поручује - не интересују нас сектори безбедности. Политика, економија, и идентитетска питања - за то јесмо заинтересовани.

"Мислим да Спајић нема већину којом је желео да убеди председника Црне Горе. Не треба правити никаква уверавања, не треба се размахивати снагом која очигледно не постоји, јер ако имате већину имали бисте већину потписа којима бисте поткрепили ту тврдњу", каже Председник Нове српске демократије, коалиције  "За будућност Црне Горе” Андрија Мандић.
И данас у покрету Европа сад уверени - након консултација показаће се оно што је очигледно - ПЕС има већину за састав 44. Владе.
"Иако је легитимно, штета је што једна чланица коалиције За будућност Црне Горе оспорава могућност Спајићу да и формално постане мандатар. Преговори о Влади тек тада имају значај, а не искључују ни ту коалицију да буде део нове извршне власти", саопштио је Покрет Европа сад.
Код Демократа без промена - дају подшку Спајићу.
"Демократе никад нијесу трговале, нити уцењивале. Разговарале су, договарале и прихватили понуду потенцијалног мандатара", рекао је Алекса Бечић лидер Демократске Црне Горе.
И Бошњачка странка на стартној позицији.
"С правом мислим да Бошњачка странка треба да подржи Спајића за мандатара, али прво треба да се договоримо око принципа, па око мандатара, да се дође до подршке 41 посланика, па тек онда да причамо о ресорима," каже Ервин Ибрахимовић из Бошњачке странке.

Готово сви учесници су сагласни влада са тесном већином није оно што се прижељкује.
"Поред ових партија које представљају и српску заједницу, и националне мањине, Бошњаци су остварили један завидан резултат. Добили су и подршку од земаља Квинте, видели смо разговоре предходних дана, да покажу много већу укљученост, него што је то било у неким ранијим периодима. Опет, господин Мандић је истакао да су они подржали господина Ђукановића на изборима, и да је то један баласт прошлости, кога морају да се ослободе, и да не могу пуно да уцењују", рекао је доцент на Факултету политичких наука Деспот Ковачевић.
Иако има месец да одреди мандатара, Јаков Милатовић најављује - одлуку ће донети за петнаестак дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.