Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 13:08

Појачане мере надзора и контроле увоза свињског меса, апел грађанима да користе само декларисане производе

Зараза афричком кугом свиња до сада је потврђена у 1.568 случајева, а еутаназирано је више од 18.800 свиња. Зараза је у пуном јеку, а један од великих ризика за пренос болести је заражена храна. Државна секретарка Министарства пољопривреде Душанка Голубивић апелује на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << грађане да користе само адекватно декларисане производе из контролисане производње.
Данас се у Скупштини Србије одржава Одбор за пољопривреду. Надлежне службе ресорног Министарства пољопривреде до сада су биле у више од 314.000 активних контрола на пољопривредним газдинствима широм Србије.

Државна секретарка Министарства пољопривреде Душанка Голубивић каже за РТС да су појачане мере надзора и контроле увоза меса, живих животиња и производа од свињског меса.
"Приликом сваког увоза спроводи се претходни поступак у којем се проверавају ветеринарско-санитарни услови за увоз пошиљке. Када је у питању увоз свињског меса и живих животиња, није дозвољен увоз из земаља које нису слободне од афричке куге свиња", објашњава Голубовићева.
Истиче да је могућ увоз производа од свињског меса уз додатне гаранције земље произвођача.
Голубовићева каже да су све пошиљке које се појачано контролишу од стране унутрашње и граничне ветеринарске инспекције до сада биле апсолутно здраве и слободне од присуства вируса.
Напомиње да постоји могућност нелегалног промета и увоза несертификованих производа који би могли да садрже вирус, због чега апелује на грађане да користе само адекватно декларисане производе из контролисане производње.
Голубовићева наводи да се свакодневно бележе нови случајеви заразе, а да су последњи регистровани у Браничевском, Јужнобанатском, Средњобанатском, Сремском и Моравичком округу, као и на општини Палилула у Београду.
"Тренутно имамо идентификованих 1.568 случајева до сада, регистрованих од почетка 2023. године", каже Голубовићева.
Поред афричке куге свиња, тема скупштинског одбора за пољопривреду данас ће бити и проблеми у производњи и пласману јагодичастог воћа, као и осигурање и штете на усевима настале током невремена претходних дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.