Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 16:34

У Грачаници основана Фондација “Др Соња Ракочевић"

Фондација “Др Соња Ракочевић" помагаће лечење деце на Косову и Метохији, и родитељима пружати различиту социјално здравствену подршку јер се суочавају са великим проблемима током лечења деце.
За управницу Фондације на оснивачкој скупштини изабрана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је Горица Шћепановић, која се већ дуги низ година бави хуманитарним активностима и пружа подршку деци, нарочито у енклавама Косова и Метохије, саопштено је из Фондације.

"План рада обухвата израду веб сајта на коме ће се налазити контакт преко кога ће стизати подаци о болесној и социјално угроженој деци. Израда логоа је у припреми. План је да се обиђу педијатријске установе да би се добило што више података о потребама деце. Настављамо да корачамо Соњиним корацима", рекла је Горица Шћепановић представљајући план рада и активности у наредном периоду.
Докторка Соња (Јевтић) Ракочевић радила је у Дому здравља Грачаница, а потом и у Клиничко-болничком центру Приштина, на одељењу педијатрије у Лапљем Селу. Умрла је на Божић 2021. од последица инфекције ковида 19.
Управни одбор који ће оперативно водити организацију, за свог председника изабрао је Слађану Марковић Стојановић, једног од најбољих познавалаца здравствених прилика на Косову и Метохији.
"Овде смо да наставино Соњину мисију и да вратимо осмехе на лице деце. Фондација ће подржавати децу у свим аспектима социјално здравствене подршке, било да је реч о лечењу у земљи и иностранству, било да је реч о континуираној подршци деци за свакодневно функционисање", рекла је Слађана Марковић, представљајући статут и циљеве организације.
Управни одбор чине др Ирина Петровић, игуманија манастира Светог Димитрија у Сушици код Грачанице, Симонида Ракочевић, члан породице др Соње, Радмила Вулићевић, позната књижевница и друштвени радник, Слађана Марковић и професорка Ивана Грубор.
Соња Ракочевић рођена је 31.јула 1973. године у Косовској Каменици. Основну школу завршила је у родном граду, док је средње образовање похађала у Медицинској школи у Лесковцу.
Медицински факултет је завршила у Приштини, педијатријску специјализацију на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.
Специјализовала се на италијанској клиници IRC Policlinico San Donato. Заједно са са италијанском лекарском организацијом "Пријатељи Дечана" (Amici di Decani) помагла да деца са Косова и Метохије одлазе на лечење у Италију.
Први прилог за Фондацију дошао је из Дома здравља Обилић у Прилужју од тамошњих лекара и колега који су породици раније предали средства за подршку, док је породица Ракочевић предала вредне књиге и медицинске апарате из заоставштине др Соње.
Др Соња Ракочевић живела је у Грачаници са супругом Живојином и децом Симонидом и Димитријем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.