Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 07:31

Русија: Напад дроновима на Москву; Маск одбио Украјини приступ "Старлинку" код Крима

Рат у Украјини – 522. дан. Руски званичници тврде да је Москва била под нападом украјинских дронова, док је украјинска војска потврдила је да је напала мост између Крима и Хесона. Амерички милијардер Илон Маск одбио је да Украјини омогући приступ мрежи "Старлинк" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у близини Крима.
Генералштаб оружаних снага Украјине тврди да кијевске снаге настављају да задржавају офанзивна дејства руских трупа на истоку земље и да напредују на југу.

У правцу Лимана у Доњецкој области руске снаге су извеле неуспешне офанзивне операције и бројне ваздушне и артиљеријске ударе", наводи украјински генералштаб.
Председник Украјине Володимир Зеленски обишао је трупе код Бахмута похваливши снаге за специјалне операције.
Из Москве понављају да успешно заустављају све покушаје напредовања украјинске војске.
Градске власти Запорожја саопштиле су да су две особе погинуле у руском ракетном нападу на стамбене зграде близу железничке станице.
"Русија је добила око 30 мировних иницијатива за решавање сукоба у Украјини званичним и незваничним каналима", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на маргинама другог самита Русија-Африка.
Говорећи о Афричкој мировној иницијативи за Украјину, Захарова је истакла искреност покушаја афричких земаља да помогну у решавању кризе.
Иницијатива укључује позив на мир кроз преговоре који треба да почну што пре, као и на деескалацију сукоба, обезбеђивање суверенитета држава и народа у складу са Повељом УН, уз осигуравање безбедносних гаранција за обе стране, као и организовање испорука хране и ђубрива из Москве и Кијева.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да се група од стотину припадника приватне руске паравојне компаније "Вагнер" приближила белоруском граду Гродно близу границе са Пољском.
Са друге стране, САД оштро критикују посету руског министа одбране Сергеја Шојгуа Северној Кореји.
"Русија очајнички покушава да набави специјализована оружја за наставак напада на Украјину у Северној Кореји и Ирану. Aпеловали смо на Пекинг да спречи доток технологије за дронове и друга оружја која се могу искоритити у овом рату", каже амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Вострит џорнал је објавио да ће Саудијска Арабија почетком следећег месеца бити домаћин преговора о Украјини између западних земаља, Украјине и кључних земаља у развоју, укључујући Индију и Бразил.
Састанку у Џеди 5. и 6. августа, без Русије, требало би да присуствују високи званичници око 30 земаља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.