Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 14:29

Против афричке куге свиња не постоји специфична терапија, како изгледају симптоми

Иако се у месарама још увек не примећује несташица свињског меса, бројке које су забрињавајуће јер је афричка куга свиња потврђена у више од хиљаду газдинстава у 32 општине у Србији. Директор управе за ветерину Милош Петровић каже да болест није заједничка за људе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и за животиње. Болесна животиња је невесела, одбија храну, има високу температуру, рекао је Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.
Директор управе за ветерину Милош Петровић каже да је афричка куга свиња присутна у Републици Србији већ од 2019. године, али генерално на подручју Европе и Балкана дошле је до погоршане епидемиолошке ситуације када је реч о афричкој куги свиње.

"Она је присутна у многим земљама и у нашем окружењу, у Румунији, Хрватској, Босни и Херцеговини. Све ове земље заједно са Србијом воде једну велику битку у спречавању ширења афричке куге свиње“, каже Петровић.
Према његовим речима, ветеринска служба је на терену и спроводи све прописане мере у циљу спречавања ширења ове болести.
Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије сматра да су фармери довољно информисани о болести, али она није довољно схваћена код произвођача, код фармера, поготово на малим газдинствима.
Петровић каже да је афричка куга специфична заразна болест, због тога што против ње не постоји специфична терапија и не постоји вакцинација.
"Вакцина би била идеално средство за контролу ширења ове болести. Јако је битно да се свиње држе затворене, да се не крећу слободно у дворишту, да се строго врши контрола уласка у двориште, најбоље је избегавати посете и улазак аутомобила, јер су то путеви који могу довести до ширења овог вируса. Такође, ветеринарска служба спроводи активни надзор над здравственим стањем“, истакао је Петровић.
Апеловао је на све власнике домаћинстава свиња да хитно пријаве сваку промену здравственог стања свиња.
Било је случајева да се болест појави у неком домаћинству, а онда код оних свиња, код којих није примећена, брже боље се продају. Држава је обећала да ће надокнадити сваки килограм еутаназиране свиње што је нека врста сигурности да се спречи ширење ове болести.
"Држава је стала уз спровођење мера. Када се уочи заражено подручје, врши се еутаназија свих животиња које се налазе на газдинству и предузимају се многе друге рестриктивне мере. Цео поступак од пријаве сумње до дијагностике нешкодљивог уклањања није на терет власника, већ је на терет буџета Републике Србије“, објаснио је Петровић.
Непријављивање заразе враћа се као бумеранг
Будимовић је подсетио да смо јуче имали пример да је у Чачку заустављен камион за транспорт без документације.
"То су људи који морају да схвате да све то што раде вратиће нам се као бумеранг - ако не пријави животињу, ако је угинула или је болесна и он је закопа", додао је Будимовић.
Петровић је истакао да ветеринарска служба свакодневно ради на едукацији власника.
"Болест није заједничка за људе и за животиње, од ове болести могу да се разболе само домаће и дивље свиње. И немогуће је да месо болесних животиња дође на трпезу, зато што је једна од рестриктивних мера у зараженом и угроженом подручју, управо забрана промета транспорта ових животиња“, напоменуо је директор Управе за ветерину.
Како је рекао, данас Министарство унутрашњих послова, управа саобраћајне полиције, врши интензивне контроле на територији целе Републике Србије када је реч о транспорту животиња, тако да је немогуће да ове животиње заврше у кланици.
Будимовић каже да клиничка слика, односно симптоми болести су врло изражени.
"Животиња је невесела, одбија храну, има високу температуру, повлачи се у тамније делове објекта. У тежим случајевима, у акутним случајевима имамо крваву дијареју, крварење на периферним деловима као што су уши, папци“, навео је Будимовић.
Истиче да је боље и одмах пријавити и сумњу па да се докаже да није животиња болесна него не пријавити, зато што је то могућност даљег ширења заразе.
Када је реч о одлагању тела еутаназираних животиња, каже да постоје објекти који су овлашћени за прераду лешева животинског порекла, а реч је о кафилеријама.
Говорећи о ценама, Петровић каже да ће тржиште диктирати у наредном периоду каква ће бити цена и свакако да у добром делу зависи и од кретања и ширења ове заразне болести.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.