Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:27

Мит или стварност, гласине о дивовским сомовима, који живе у моравским вировима

На дну реке Мораве разна створења бораве. И заиста је богат животињски свет, од риба, преко џиновских слатководних шкољки, до разних птица на обали. Моравама су некако највернији риболовци.
Све 3 Мораве богате су рибом, истина не као некад. Највише >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << има скобаља, мрене, носаре, нешто мање сома и смуђа који је уједно и најпожељнији улов на удици. Међу угрожене и заштићене врсте спада велики вретенар који је готово истребљен. Рибљи фонд угрожавају рибокрадице, прекомеран излов и загађење воде.
“Нама који смо староседеоци овде, Ћупричани стари, Морава је буквално све. Колико год да путујеш кад се вратиш са неког пута прва ствар на коју помислиш - е идем да видим шта се дешава са водом, каква је река, још ако си риболовац то је онда посебна прича”, наглашава Владимир Милојевић, спортски риболовац.
Сваке године Ћуприја угости риболовце из свих крајева на „Мост купу". Први дан се пеца фидер техником, а други је резервисан за вараличаре. Дружење је на првом месту, пласман је мање битан. На последњем сусрету репрезентативац Србије Стефан Арсић имао је за пет сати готово 15 килограма рибе што је за Мораву рекордан улов.
“Овде је као и сваке године прелепо, домаћини су изузетно љубазни, лепо обележена стаза, богат рибљи фонд, организација врхунска, тако да вреди доћи овде”, истиче Стефан Арсић, риболовац.
Међу риболовцима годинама круже гласине о дивовским сомовима који живе у моравским вировима. Приче о немањима допуњују и рониоци. А да све то није мит или риболовачко претеривање недавно је потврдио Вељко Ивановић који је на Морави код Свилајнца савладао сома капиталца од 84 килограма. Времешни брка појурио је варалицу. Могуће да има и већих, али то је још једна од тајни Мораве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.