Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 07:50

Како се понашати у планинама када почне невреме, објашњава спасилац ГСС

Јако је битно гледати временску прогнозу, никада не излазити на отворене врхове, близу далековода, не треба држати кишобран нити металне ствари, треба се склањати од високих дрвећа, повлачити се у ниско растиње, треба угасити мобилне телефоне због електрицитета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и грмљавине – савети су спасиоца ГСС Душана Мишића посетиоцима планина током невремена.
У акцији која је трајала пет сати, припадници Горске службе у кањону реке Јерме спасили су пре неколико дана повређеног планинара. Кањони су опасни и за искусне планинаре, а спасилац ГСС Душан Мишић објаснио је како да се посетиоци планина понашају ако су у природи када почне невреме.

"Јако је битно гледати временску прогнозу и пратити стање на терену. Никада не треба излазити на отворене врхове, близу далековода, не треба у рукама држати кишобран нити металне ствари које могу да привуку наелектрисање", истиче Мишић.
Такође, додаје, треба се склањати од високих дрвећа, повлачити се у ниско растиње, ако сте у групи размак између вас треба да буде минимум пет метара, треба угасити мобилне телефоне због електрицитета и грмљавине.
Планинар у кањону Јерме направио најчешћу грешку У случају повређеног планинара у кањону Јерме, истиче Мишић, догодила се најчешћа грешка – човек је отишао сам у планину и није био адекватно опремљен.
"То је јако битно, да увек идете са више особа, да обавештавате друге особе о вашој путањи кретања, да та нека трећа особа која је кући или на неком месту има договорено време када ћете да се јавите", додаје Мишић.
Најпосећенији су, наводи, кањони Овчарско-кабларске клисуре, који много маркираних стаза, али и они који су искуснији знају да залутају и да их тај пут одведе на литице.
"То је кањон који је имао највише интервенција и такве интервенције су технички јако захтевне", каже Мишић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.